Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 31.07.2014.
08:14
E. V. A

Krtica iz Unmika uništavao dokaze

Prema nezvaničnim informacijama iz sedišta Euleksa u Prištini, na spisku osumnjičenih za ubistva Srba i nealbanaca, koji je načinio Klint Vilijamson, nalazi se sam vrh OVK sa Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem na čelu.

Prvi na listi: Ramuš Haradinaj
 

Osim njih, na spisku su i Daut Haradinaj, Sulejman Selimi, Fatmir Ljimaj, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj i još desetak bivših vođa terorističke OVK.
Naime, izvor agencije Srna navodi da je Vilijamson prikupio dovoljno dokaza za obnovu postupka protiv Haradinaja, Baljaja i Muslijua, koje je prethodno oslobodio Haški tribunal, kao i protiv Hašima Tačija, vodećeg kosovskog Albanca odgovornog za "progon i etničko čišćenje Srba, Roma i nelojalnih Albanaca".

BND jatak OVK

Zastrašivanje svedoka i uništavanje dokaza, odvijalo se pod neposrednom kontrolom samog vrha OVK i uz svesrdnu saradnju obaveštajaca SAD i nemačkog BND, tvrdi Srnin izvor.
On navodi da je sada sasvim izvesno da je Vilijamson odustao od optužbe za "kolektivnu odgovornost komande OVK", pa će optužnice biti zasnovane na individualnoj odgovornosti. Tome je najviše doprineo uticaj SAD, koje na taj način zadržavaju priču o "pravednoj borbi OVK".

Ljimaj je u julu 1998. godine predvodio pregovarački tim OVK na sastanku sa šefom posmatračke misije Oebsa Viljemom Vokerom u mestu Dragobilje kod Mališeva.


Na sastanku je trebalo da se dogovori razmena uhapšenih radnika Doma Zdravlja iz Orahovca i 14 Srba kidnapovanih u selima Opteruša i Retimlje nadomak Velike Hoče. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, ali su kasnije procurile informacije da je Ljimaj Vokera obavestio da su svi "zarobljeni Srbi" odvedeni van zone njegove odgovornosti u region Volujaka uz put Orahovac - Đakovica. To područje je bilo pod kontrolom Ramuša Haradinaja i njegove braće.


Izvor navodi da su kompletni dokazi predati bivšim istražiteljima Unmika, ali su onda nestali. Naime, neko iz Unmika je bio krtica i otkrivao sve detalje istrage klanovima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.


S ciljem uništavanja dokaza, čuvanih delimično u stanici UN policije u Peći, osumnjičeni su izveli raketni napad početkom januara 2003. i tako uništili dokaze i zastrašili svedoka.  Vilijamsonu je predata čipovana dokumentacija, koja je sačuvana u sedištu EU u Prištini.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 08:19
А,Дачић,Вучић и Тадић су се срдачно руковали са србоубицама.
Četvrtak 31.07.2014. 08:21
Šiptarski lobi još jednom pokazao na žalost svoju jačinu
Četvrtak 31.07.2014. 08:21
Smrtna kazna za ovk i njihove teroristicke vodje............SMRT ZA RASMUSSEN HARADINAJ I HASIS TACI.......... ALOOOOOOOOOOOO................arbanasi pakujte se ODE VAS HELJP NACI PAKT NATO!!!!!!!!!!! Gotov je vas san o velikoj arbaniji sada sa brodovima preko kavkaza za dagestan..............Sem toga ubi te se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online