Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 24.12.2010.
01:48
Vestionline A

Do koga sve vode tragovi krvavog novca s Kosmeta?

U istragu o trgovini organima otetih na Kosmetu uključiće se određene međunarodne organizacije koje imaju nadležnost da postupaju i van teritorije Srbije, kao i srpsko tužilaštvo za ratne zločine i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Njihov zajednički cilj je da uđu u trag milionima evra koji su završili na računima stranih banaka, a za koje se pretpostavlja da su "zarađeni" trgovinom organima, pišu "Novosti".

Krvavi novac premrežio svet

Do novih tragova mogao bi da dođe i OLAF, evropska organizacija za ispitivanje novčanih transakcija.

Do prvih sumnjivih informacija o nelegalnim tokovima novca do sada su došli i Tužilaštvo za ratne zločine i američki FBI. Neke od banaka koje su bile samo usputne stanice nalaze se na Kipru, u Albaniji, Švajcarskoj i Švedskoj, navode "Novosti".

Amerikanci su pre nekoliko godina otkrili sumnjiv račun u jednoj kiparskoj banci, na koji je uplaćeno dva miliona evra. Novac je na njega stigao iz švajcarske banke u Bazelu, a bio je zaštićen kao podračun ofšor kompanije.

Vlasnik tog računa je Edžet Boria (Exhet Boria), kosovski Albanac, za koga se tvrdi da je umešan u organizovani kriminal i trgovinu heroinom širom Evrope. On je desna ruka Bedžeta Pacolija, albanskog milijardera i mafijaškog bosa, koji živi u - Švajcarskoj, pišu "Novosti."

BND proveravala Ahtisarijevu korupciju?

Prema nezvaničnim saznanjima, do ovih podataka je došla nemačka obaveštajna služba BND. Ona je proveravala navode da je tadašnji specijalni izaslanik za KiM Marti Ahtisari dobio dva miliona evra kako bi podržao kosovsku nezavisnost.

Martijeve optužbe očekivane

 

"Politika" navodi da je bivši američki diplomata i regionalni predstavnik UN za sever Kosova Džerard Galuči, koji je u martu 2008. podneo ostavku posle sukoba sa ondašnjim šefom UNMIK-a Joakimom Rikerom zbog postupka UN prema štrajkačima iz pravosuđa u Kosovskoj Mitrovici, izjavio da je UNMIK uvek bio pod kontrolom vodećih zapadnih Evropljana i Amerikanaca i da Martijeve optužbe verovatno nisu iznenađenje za njih.


"Zapravo, umešanost nekih kosovskih Albanaca u organizovani kriminal je osnovni razlog na osnovu koga su ih zemlje kvinte smirivale i držale pod nekom vrstom kontrole", zaključio je Galuči.

Izvesna suma novca legla je i na nemački račun albanskog premijera Saljija Beriše za koga se sumnja da je pomagao i podržavao pripadnike OVK tokom njihovog boravka u Albaniji.

Transakcija ne bi bila sumnjiva da naznaka za ovaj računa nije glasila "Kosovo“.

Dosadašnja istraga došla je i do podataka o organizovanju nevladinih organizacija preko kojih je uplaćivan sumnjiv novac.

Tako je organizacija "Švedsko-albanske prijateljske veze" imala otvoren račun u jednoj švajcarskoj banci, kao i nevladina organizacija "Hamburg za Kosovo".

Istražitelji su ušli u trag i Albancu Ervinu Ohriju (21), koji je u maju 2000. godine, iz Italije tražio donatora za bubreg.

U banci "Dardanija" u Tirani, sredinom 1999. godine, bio je otvoren i račun na ime Alija Šabanaja (Ali Shabanaj), predsednika Unije za obrazovanje i kulturu samoproklamovane Republike Kosovo.

On je tražio, navodno, sredstva za finansiranje rada izbeglica, prognanih, obuke, ali i nekih savetnika koji su potrebni Albaniji.

Albanska organizacija koja se predstavljala kao Nevladina organizacija "Pomoć za Kosovo" stalno se reklamirala tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Pored ovog oglasa, pronađen je i jedan u kome "Kosovska unija traži stručne i iskusne savetnike ili instruktore...“, što je najverovatnije bila šifra za nešto drugo.

Međunarodne finansijske organizacije trebalo bi da otkriju i kako je potrošen novac koji je uplaćen na dva računa nevladine organizacije "Mediker" za koju se sumnjalo da je umešana u pranje novca, organizovanje kriminalnih grupa i terorizam.

Da li je među žrtvama bilo i Rusa?

 

Aleksandar Konuzin

"Novosti“ objavljuju i izjavu amabasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina da je i Rusija krajnje zainteresovana da se sprovede detaljna istraga posle izveštaja Dika Martija.


"Zločini se mogu povezati sa dolaskom međunarodnih mirovnih snaga i NATO trupa na Kosovo.

 

Važno je početi detaljnu istragu da nijedan zločin ne bi ostao nekažnjen, kao i da nijedan zločinac, ma na kakvom visokom položaju se nalazio, ne izbegne odgovornost. Istraga mora otkriti koje sve strane su umešane u ovaj monstruozni zločin", istakao je Konuzin.


On je rekao da ne treba isključiti mogućnost da su među žrtvama klinike "Medikus" bili i ruski građani, ali i državljani iz nekadašnjih republika bivšeg Sovjetskog Saveza.

 


Jedan od njih je bio otvoren u Rajfajzen banci u Tirani, a drugi u Nacionalnoj trgovinskoj banci, takođe u ovom gradu. Na ova dva računa novac je uplaćivan u albanskoj valuti - lek, a devizni račun - za dolare, bio je registrovan na organizaciju "Karavan".

Umešana i Al Kaida?


Ovu NVO i "Mediker" povezuje to što su obe fantomske organizacije koje su osnovane za potrebe jordanskog "biznismena" u Albaniji Jasina Kadija. Sredinom 2000. godine, on je deportovan iz Albanije, navodno zbog sumnje da je član mreže Al Kaide. Pre toga je pokušao da podigne sa jednog od računa 2,4 miliona dolara.

Šest godina kasnije, ugašeni su računi i zaplenjena sredstva Abdula Latifa Saleha koji je živeo u Albaniji, kao i još dve fantomske nevladine organizacije "Talibah internacional" i "Al Haramain".

Ista sudbina zadesila je i petu fantomsku NVO "Opstanak nasleđa islamskog društva". Sve one su osnovane kako bi finansirale terorizam i organizovane kriminalne grupe, navode "Novosti".

POVEZANE VESTI

Petak 24.12.2010. 03:06
Izgleda da je govno zaista upalo u ventilator. Izgleda da ce skotovi zaista goreti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online