Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 21.12.2010.
09:54
Srna A

Kelok: Kušner je morao da zna sve...

Kapetan Stju Kelok, nekadašnji šef Odeljenja UNMIK policije za teški kriminal, tvrdi da je tadašnji prvi čovek misije UN Bernar Kušner "morao da zna" detalje o organizovanom kriminalu na Kosovu i Metohiji, ali da je Hašim Tači bio među "nedodirljivim" jer je, još onda, odabran za lidera kosovskih Albanaca.

"Ne mogu da potvrdim da je Kušner znao za trgovinu organima, ali apsolutno nema nikakve šanse da nije iamo informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu. Komesar policije ga je redovno izveštavao, a i sam je postajao prava napast kada se pojavljivao na mestima zločina kako bi pridobio medije", rekao je Kelok Internet portalu Radio-televizije Srbije.

Kušner je morao da zna...

Kelok, koji je bio šef Odjeljenja UNMIK policije za teški kriminal 2000. i 2001. godine, objašnjava da je na Kosmet, posle dolaska službenika UN i trupa NATO, "sledeća stigla mafija".

Cenzura na kritiku Tačija

Stju Kelok

"Bio sam potpuno svestan ko je Tači i koliki je njegov uticaj. Međutim, u krugovima u kojima sam ja delovao, bilo kakva kritička diskusija o njemu ili njegovim saradnicima bila je odmah odbacivana. U to vreme, bio sam svedok stvaranja državnika.

Bilo mi je kristalno jasno da je baš on bio izabran i da nikada neće biti doveden u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima.

I sve to uprkos činjenici da je imao uticaj na ubiranje poreza, trgovinu drogom i belim robljem, oružjem i švercom razne robe", rekao je Kelok.

On je dodao da se sve to dešavalo, bez obzira što su svi živeli u strahu od Tačija i njegovih pajtosa."UN i NATO su nastavili da ga maze. On je bio deo izlazne strategije i ne verujem da postoji bilo ko ko ne veruje da je to istina", rekao je Kelok.

UNMIK štitio Tačija i OVK

Kelok, koji je posle odlaska sa Kosmeta kao jedini stranac učestvovao u istragama posle napada Al Kaide na Njujork, 11. septembra 2001. godine, rekao je i da nema nikakve dileme da su političku zaštitu nekadašnjim komandantima OVK i Tačiju pružali čelnici UNMIK-a.

"Glasine o trgovini organima pojavile su se još u moje vreme, ali nisu bile potvrđene. Bilo je glasina o bolnici u Prištini i kriminalnim aktivnostima koje se tamo odvijaju, ali u to vreme je bilo toliko mnogo drugih, gorućih prioriteta. Imao sam užasno malo ljudi da bih mogao da istražujem glasine", rekao je Kelok.

Tači trgovao heroinom iz Avganistana

Zaštićen k'o beli medved: Hašim Tači

On je dodao da je transformacija OVK u Kosovski zaštitni korpus bila samo kozmetička, ističući da su OVK i Kosovski zaštitni korpus kontrolisali granične prelaze, te da su heroin iz Avganistana, benzin, žene, oružje i svakakva roba nesmetano prelazili, jer su vozila bila posebno obeležena.

"Nemam ni trunku sumnje da su Tači i njegovi saradnici stajali iza ovoga. Uostalom, to je bila nagrada pobednicima. Iako se to međunarodnim organizacijama možda nije sviđalo, on je, uz američku podršku, de facto bio predsednik i nije postojalo ništa što bi tu činjenicu moglo promeniti", rekao je kanadski policajac.

Kelok je objasnio da su se oznake na vozilima menjale, ali su u svakom trenutku bile poznate carinicima, vozačima i naoružanim ljudima, koji su takve transporte pratili.

Ubistva i otmice uobičajena pojava

"Uglavnom su za nasilje i pretnje bile odgovorne Tačijeve pristalice... Ubistva i otmice su bili uobičajena pojava i u kombinaciji sa prihvaćenom tradicijom osvetništva, situacija je veći deo vremena bila nestabilna i zbunjujuća", rekao je Kelok

POVEZANE VESTI

Utorak 21.12.2010. 11:20
bernar kusner je htio uci u opkoljeni vukovar da preda humanitarnu pomoc vukovarcima koje je jos uvijek stitila ZNG ,medjutim njegova organizacija -lijecnici bez granica - je provijerena od strane JNA i ispod malo hrane pronasli su oruzje i municiju za branitelje vukovara .Osobno general sljivancanin je izvrsio ocevid i o tome obavijestio medjunarodni crveni kriz ali nije mogao nista da preduzme posto je kusner imao diplomatsku putovnicu. Sve je to prikazano na HTV 91 godine a vijerovatno jedna od optuzbi zbog kojih je sljivancanin u hagu je i to da nije pustio konvoj humanitarne pomoci u opkoljeni vukovar.
Utorak 21.12.2010. 13:21
Dao Bog da istina izadje na vidjelo. Nekada. A mi Srbi bi sada trebali jos vise da vjerujemo u Boga, jer bez njega nebi nista postojalo. I da konacno budemo slozni.
Utorak 21.12.2010. 13:25
da vidimo sad gospodina Sarkozija kako ce da reaguje kad je jedan Francuz ovakav zlocin protiv covecnosti tolerisao i skrivao,da li je to neka nova politika uvek slobodne Francuske?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online