Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.11.2010.
13:21
O. Đoković - Vesti A

Pozovi menadžera radi razvoda

Demantujući pred matičarem i u crkvi data obećanja, u Francuskoj je na snazi podatak da je svaki drugi brak razveden. Prema reviji "Pelerin", katolici, koji idu najmanje jednom do dva puta nedeljno na misu, rastavljaju se samo 13 odsto manje od drugih. Francuzi, inače, ne prihvataju zabranu ponovnog ulaska u brak.

Specijalizovani saloni pomažu parovima da ubrzaju mučnu proceduru
 

Godišnje se razvede oko 140.000 parova, što je u odnosu na ranije godine za 40.000 rastava više. U proseku, brakorazvodni postupak traje 14 meseci, može da se završi za šest meseci, a može da traje čak i pet godina. Taj proces iz džepa izvuče između 1.000 i 5.000 evra. Kako postoji pravilo da razvod ne sme da umanji standard života bivšeg bračnog druga, odnosno da, na primer, bivša supruga, prema navici, treba i dalje dva puta nedeljno da ide kod frizera ili da ima kućnu pomoćnicu, muž je dužan da nadoknadi i te troškove, koji prosečno iznose 600 evra.
 

Konsultacija sa pariskim advokatom, za brak bez dece i nekretnina, košta 699 evra, a ukoliko par koji želi da se razvede ima dece, savet mora da plati. Te cene variraju prema regijama, u Val de Marnu kod Pariza advokat specijalista za porodično pravo naplaćuje "seansu" od 900 do 1.590 evra.
 

"Devojke, ne udajte se": Janja Kusmuk

Mnogi Parižani se obraćaju "Salonu za razvode" gde pokušavaju da razmrse bračne čvorove uz pomoć posrednika, što nije nimalo jeftino. Već drugu godinu na sajamskom prostoru Šamperel održavaju se ti veoma posećeni saloni.
 

- Ideju da krenemo u taj poduhvat dao nam je, krajem 2007, razvod aktuelnog predsednika Francuske Nikole Sarkozija. Već 30 godina ubrzava se fenomen rastave braka i konačno je definitivno pao taj stari tabu - objašnjavaju menadžeri za razvode.
 

U poslednje vreme 55 odsto razvoda se izvodi na "ljubazan način", pogotovo što je od 2005. na snazi reforma koja pojednostavljuje i ubrzava taj čin.
 

"Dobar dan" - 10 evra

 

Samo ulaz na salon košta 10 evra. Na novembarskom sajmu bila su postavljena 72 štanda nazvana "Novi početak", uz reklamu: "Odgovaramo na sva vaša pitanja i muke."
Čak 63 odsto posetilaca su žene, što je razumljivo, jer prema statistici, od deset zahteva za razvod - sedam podnose žene.
- Nije tačna primedba da ovako organizovan Salon može da obeshrabri ljude. Ne odlaze odavde deprimirani, već veseli i puni optimizma. Nije tačno ni da mi zarađujemo na tuđoj nesreći. Pa, mi im širimo krila i dajemo šansu da sretnu srodnu dušu - kažu menadžeri za razvode.

Ipak, bez obzira na te olakšice, razvod je za svakog bolni čin.
 

- Tim ljudima, opterećenim osećajem neuspeha i krivice, dajemo savete. Imamo dobre ideje koje menjaju pravac života - saopštava Brižit Gome, jedan od organizatora "sajma za nesrećne".
 

Janja Kusmuk, Sarajka koja 40 godina živi u Parizu, među prijateljima poznata kao žena-zmaj, ima dvoje odrasle dece, ali ne i supruga. Razvela se još pre 20 godina.
 

- Da deca ne bi gledala cirkus, pristala sam na sporazumni razvod, čak smo imali istog advokata. Bilo, pa prošlo, ali moram da kažem da je sve to veoma mučno.
 

Iz svog i iskustva prijatelja ovako govori:
 

- Nema više ljubavi! U Francuskoj je ulazak u brak - čin finansijske manipulacije. Slede prevare, laži, nepoštovanje. Ma, kakva ljubav, a i ako je ima - dovešće do razvoda. U početku svako igra svoju igru, a onda sledi razvod koji bez izuzetka destabilizuje ljude, pucaju fizički i psihički. Imam prijateljicu sa troje dece, kojoj muž preti: "Nećeš me nadživeti, garantujem ti, umrećeš pre mene." On ima ljubavnicu sa kojom skrcka sve što zaradi.
 

Troškovi razvoda su ogromni. Uz advokata, angažuje se i notar, koji debelo naplaćuje svoj rad. Tada se vodi borba ko će koga da nasamari, muškarci najčešće u tom ratu izlaze kao pobednici, a najviše stradaju deca.
 

Janja kaže da su razvedene žene opsednute strahom od narednih veza, plaše se kontakta sa muškarcem, a kamoli novog braka.
 

- Zbog svega toga, da bi se izbegli svi jadi i da ne bi došlo do novčanih katastrofa, žene koje poznajem trpe maltretiranje u braku i izbegavaju da podnesu zahtev za razvod. Iskreno, znam veoma malo dobrih brakova, stoga je moj savet devojkama: 'Nemojte da se udajete'.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online