Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.10.2009.
02:39
B. Božin - Vesti A

Vakcine za nižu i višu klasu

Neviđeni skandal u akciji zaštite od svinjskog gripa u Nemačkoj: Vakcina koja je namenjena milionskoj populaciji neće biti upotrebljena i za političare

Najveća preventivna akcija u istoriji Nemačke počela je u ponedeljak distribucijom 50 miliona vakcina protiv svinjskog gripa, a početak vakcinisanja planiran je za 26. oktobar. Iza fasade ove kampanje nemački "Špigl" otkrio je, međutim, detalje koji običnog čoveka, najblaže rečeno, stavljaju u nedoumicu.


Vlada: "Kriv" je Bundesver

 

Nemačka vlada je u ponedeljak stala iza svoje odluke o nabavci drugačije vakcine za političare i službenike u saveznim organima. Prema rečima portparola Ulriha Vilhelma, u tome se ne krije nikakvo "dvoklasno" vakcinisanje. "Ne postoji bolja ili lošija vakcina. I ona nabavljena za savezne organe i ona namenjena stanovništvu su slične," naglasio je on. Do razlike u nabavci je došlo, po njegovim rečima, zato jer se Ministarstvo odbrane, koje je imalo prioritet u vakcinisanju svojih pripadnika, samo postaralo za 70.000 članova Bundesvera i za članove "kriznog štaba," i zaključilo ugovor sa firmom "Baxter". "Pandermix" su naručile pokrajine. U trenutku porudžbine nije bilo nikavih naznaka da se ove dve vakcine razlikuju, naglasio je Vilhelm.

Reč je, naime, o tome da vakcina "Pandemrix" koju proizvodi firma "Glaxo Smith Kline" u Drezdenu i koja je namenjena milionskoj populaciji u Nemačkoj neće biti upotrebljena i za članove vlade, ministarstava i pripadnike Bundesvera, pa, kako se u početku čulo, ni za samu kancelarku Angelu Merkel. Za njih je naručeno 200.000 doza vakcine "Celvapan" američke farmaceutske kuće "Baxter" , što je "Špiglu" potvrdio portparol Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove Kristof Hibner.


Ova vest je odmah odjeknula u javnosti. Osnovno je bilo pitanje dobija li politička vrhuška bolju vakcinu. Iako su obe vakcine dozvoljene u Evropi, izvesne razlike među njima postoje. "Pandemrix" , koji je namenjen stanovništvu, sadrži konzervanse i dodatke, tzv. adjuvanse, koji pojačavaju njeno dejstvo. Kod američkog leka, međutim, tih po mnogima spornih supstanci nema. Pomenuti pojačivači, upozoravaju kritičari "Pandemrix" -a, izazivaju propratne pojave kao što su crvenilo, groznicu, glavobolje i bolove u zglobovima i da mogu da izazovu hiperreakcije kod dece mlađe od tri godine i kod trudnica. Njeni zagovornici kažu da je vakcina potpuno bezbedna i da su adjuvansi neophodni da bi se za kratko vreme napravilo što više doza u borbi protiv svinjskog gripa.
 

Angela uz narod


Kako navodi "Bild", kancelar Angela Merkel će od kućnog lekara dobiti "Pandermix" kao i svaki drugi građanin. Isto će postupiti i Ula Šmit, još aktuelni ministar zdravlja, koja je izjavila da je "vakcina za stanovništvo podjednako sigurna i delotvorna kao i druge."

Međutim, sama mogućnost da u predstojećoj vakcinaciji postoje građani prvog i drugog reda ustalasala je u prvom redu medicinsku javnost. Stručnjak za zdravstvena pitanja u SPD-u Karl Lauterbah kaže da se ovde radi o "dvoklasnoj medicini". Predsedavajući Komisije za lekove nemačkog Lekarskog društva Volf-Diter Ludvig nazvao je "skandalom to što za vladajuće krugove važe druga pravila nego za narod". "Ministarstvo zdravlja je naselo na kampanju farmaceutskih kuća, koji su pred navodnom opasnošću hteli da zarade ogroman novac," smatra on.

 Šef Instituta za higijenu i javno zdravlje u Bonu Martin Eksner naglasio je da "upravo političari moraju da budu ti koji će da sami sprovode ono što propagiraju".
 

Opasnost ili profit?


Baratanje poluinformacijama u trenutku kada su mnogi predvidjali masovno širenje svinjskog gripa, moglo bi da bude veoma opasno. S druge strane, sve više se postavlja pitanje kolika je stvarna opasnost od ovog virusa, a koliko je sve samo scenario farmaceutskih koncerna da dodju do mega-profita. I, naravno, posle najnovijih dešavanja, ostaje pitanje postoje li vakcine za privilegovane?

Šef frakcije Zelenih Jirgen Tritin prebacio je vladi da "izlaže narod velikom eksperimentu s neproverenom vakcinom, a sam se zaštićuje vakcinom bez sporednih dejstava". On smatra da će to će umanjiti spremnost stanovništva da se odazove vakcinaciji.

POVEZANE VESTI

Subota 14.05.2011. 15:11
uvek bilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online