Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.11.2010.
11:49
Tanjug A

Brazil izabrao prvu ženu predsednika

Brazil je dobio prvu ženu predsednika u istoriji, za koju već kažu da je ušla u krug najmoćnijih žena sveta. Dilma Vana Rusef, koja ima 62 godine, vladaće zemljom koja ima više od 200 miliona stanovnika i koja je politički i ekonomski lider u regionu Južne Amerike i šire.

Predsednica Brazila sa svojim glasačima

Brazilci je nazivaju "čeličnom damom", u svetu je porede sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, a neki je zovu "brazilskom Margaret Tačer", prenele su agencije.

Dilma Vana Rusef rođena je 14. decembra 1947. u Belo Horizonteu, u porodici imigranta iz Bugarske koji se doselio u Brazil jer je u otadžbini bio politički progonjen kao komunista iz ranih 20-ih godina.

Kao dete je sanjala da bude balerina, vatrogasac ili umetnica na trapezu. Obožavala je dela Prusta, Zole i Dostojevskog, ali još više ideje proletarijata jer ju je u tom smeru gurala porodična situacija i tadašnja brazilska stvarnost u kojoj je bio golemi jaz između bogatih i siromašnih. Diplomirala je ekonomiju.

Emigrantska porodica: Dilma stoji između roditelja

Za predsednika Brazila se kandidovala sa mešta šefa kabineta popularnog predsednika Injasija Luisa Lule de Silve kome su istekla dva zakonom predviđena mandata tokom kojih je Brazil uznapredovao u svakom pogledu.

Dilma je u politici od 20. godine, u redovima levičara, kao član pokret otpora Kolina, kasnije VAR Palmares, koji je rušio vojnu huntu. Neki su zvali "Jovankom Orleankom subverzije", jer je učestvovala u akcijama podmetanja bombi, pljačkama banaka i otmicama. Međutim, njeni saborci tvrde da je ona koordinisala akcije i da "nikada nije uzela pištolj ili ispalila hitac".

Zatvorska fotografija mlade revolucionarke

Bila je uhapšena 1970. i u zatvoru brutalno mučena elektrošokovima. Osuđena na šest godina zatvora, ali je kazna smanjena na tri. Na slobodu je izašla 1973, ubrzo se zaposlila u administraciji i važila za vrednu, pragmatičnu i odgovornu službenicu. Niko nije slutio dokle će dogurati.

Na političkoj sceni Brazila je poznata kao osoba koja se zalaže za opšti progres, rast proizvodnje i radnih mesta, infrastrukturne projekte, brigu o porodici i deci...

Dilma je prošle godine pobelila i opaku bolest - rak limfe i to životno iskušenje samo je dodatno ispunilo energijom i radnim elanom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.11.2010. 13:45
heheh ja se kandidujem eto sa mojih 18-na!! da mi je samo na godinu dana Tadicijeva stolica sve bi se promenilo: NECEMO U EU, KARADZICA I SESELJA NA SLOBODU,GENERAL BI MIRNO SETAO SRBIJOM SA OSMEHOM NA LICU, A LEGIJU BI NA KOSOVO DA ON POCISTI DJUBRAT KOJE JE TAMO ...itd... a tadic da mi glanza stilkle :-) jojjj sta bi bilooo :-))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online