Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2009.
11:49
Tanjug A

Odbačene spekulacije oko vakcina

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke odbacilo je u ponedeljak kritike da u zemlji postoji vakcina prve i druge klase protiv virusa novog gripa.

''Predstave o tome da je predviđena privilegija za nosice političke odgovornosti su s one strane pameti'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble i dodao da on ne zna ni da li će uopšte da se vakciniše, preneli su nemački mediji.

Povodom kritika i spekulacija o tome da postoje vakcine s manje iviše indikacija za pacijente, reagovao je i Savez za socijalnu politiku.

''Takva ramišljanja jačaju kod mnogih utisak da su pacijenti druge klase'', kritički je reagovala predsednica Saveza za socijlnu politiku Ulrike Mašer.

Međi su ovih dana pisali da kancelarka Angela Merkel, uprkos tome što postoje naručene vakcine za vladu, želi da kod svog lekara bude tretirana kao i svaki drugi građanin.

Slično je, prema nemačkoj štampi, izjasnila i aktuelna ministarka zdravlja Ula Šmit.

''Ja ću se vakcinisati onom vakcinom kojom će se vakcinisati i stanovništvo'', rekla je Šmitova.

Pobuna u Nemačkoj protiv novih vakcina

U tekstu "Pobuna protiv vakcine", nedeljnik Špigel u najnovijem broju ističe, pred početak masovne vakcinacije, da lekari i farmakolozi upozoravaju od riskantnih dodatnih supstanci koje one sadrže.

Kritičari strahuju da farmaceutska industrija namerno sprovodi ogroman farmakološki eksperiment, prenosi Dojče vele pisanje Špigla. Savezna vlada, ministarstva i službenici višeg ranga dobiće vakcinu, koja se razlikuje od one, koja je naručena za obične građane u Nemačkoj. Njihova vakcina se bolje podnosi, nema neželjnih sporednih dejstava – jer nema bustera (supstanci koje pojačavaju dejstvo vakcine), a ni konzervansa.

List Velt komentariše da to sigurno nije ohrabrujuća vest za građanstvo, koje i onako nije sigurno da li da se vakciniše ili ne. To je opasan signal koji nam otkriva da u zemlji postoje dve klase. To nas podseća na Orvelovu Životinjsku farmu – mesto gde su svi jednaki... samo neki malo više.

Pogubno je to što je naručeno 200.000 vakcina za izabrane, najviše službenike. Tako građani neće poverovati, mada ih u to stalno uveravaju, da je vakcina protiv tzv. svinjskog gripa koju treba da prime – bezazlena. I onako je zbog sumnji u vakcinu, samo četvrtina stanovništva uopšte izrazila želju da se vakciniše.

Sada je poruka jasna – ta vakcina uopšte nije tako bezazlena i zbog toga će ljudi, važni za zemlju, dobiti drugačiju, bolju vakcinu.

Ko će imati sreće da dobije bolju vakcinu!? 

Interesantno je da su i službenici u "Paul Erlih institutu", koji su odobrili masovnu upotrebu vakcine, na listi onih koji će dobiti drugačiju – bolju vakcinu.
Predsedavajući komisije za lekove udruženja nemačkih lekara Volf-Diter Ludvig ocenio je da je to skandalozno i da je čitava kampanja oko masovnog vakcinisanja nesrećna stvar.

"Koristi od masovnog vakcinisanja su neizvesne, a problemi su svakako prisutni. Zdravstvo u Nemačkoj je palo pod uticaj farmaceutskih koncerna koji žele samo da zarade pare", izjavio je Ludvig.

Osim toga, pošto vakcina koja je predviđena za masovno vakcinisanje nije testirana na trudnicama – i one će morati da prime bolju vakcinu.


Vakcina nije testirana na trudnicama, niti na deci mlađoj od tri godine, zbog toga je rizik suviše veliki. Deca imaju imuni sistem koji je sklon preteranim reakcijama, a upravo to mogu da izazovu takozvani pojačivači sadržani u vakcini predviđenoj za masovnu upotrebu, upozorili su nemački pedijatri.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online