Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.09.2010.
11:08
Tanjug A

Turci na referendumu podržali Evropu?

Predlog turske vlade o ustavnim amadmanima podržalo je 58 odsto glasača koji su izašli na referendum. " Protiv je bilo 42 procenta, dok je odziv bio 78 odsto. Vlada je predložila 26 amandmana, od kojih neki zadiru u suštinu državnog uređenja, pogotovo kada je reč o pravosuđu. Promene Ustava predložila je vladajuća Partija pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji tvrdi da su promene u skladu sa evropskim standardima i da će ubrzati približavanje Ankare Evropskoj uniji.

Amandmanima je predviđeno povećanje broj sudija Ustavnog suda, kao i članova Visokog saveta sudija i tužilaca, tela koje kontroliše rad pravosudnih organa.

Prema predloženim promenama, jedan broj njih će imenovati predsednik države, parlament i ministar pravde, što može da ugrozi nezavisnost pravosuđa, tvrde u opoziciji koja je bila protiv referenduma.


Polemike je izazvao i predlog prema kome civilni sudovi mogu da vode procese protiv najviših vojnih oficira za krivična dela protiv naroda i države. To će, upozoravaju u armiji, otvoriti vrata za "politička suđenja" ljudima u uniformama, a u vladi odbacuju ove optužbe

Pristalice referenduma slave tijumf


Analitičari su istakli da je referendum svojevrstan test za premijera Erdogana, godinu dana pred redovne parlametnarne izbore.

Britanski "Indipendent" ocenjuje da je Turska napravila još jedan korak na putu ka Evropi, te da je rezultat izjašnjavanja građana važan pokazatelj napretka zemlje od snažno centralizovane poludemokratije, u kojoj je vojska bila gotovo nedodirljiva, ka demokratiji koja je mnogo sličnija evropskoj.

Turska će sada biti u mnogo boljem položaju, kako na planu unutrašnje politike, tako i u odnosu prema onim članicama EU koje žele da vrata turskom članstvu ostanu čvrsto zatvorena, zaključuje "Indipendent".

SAD i Nemačka podržale su rezultate referenduma u Turskoj. Američki predsednik Barak Obama pozdravio je živost turske demokratije koja se odražavala u odzivu birača na referendumu širom Turske, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ministar spoljnih poslova Nemačke, Gvido Vestervele, rekao je da je glasanje od suštinske važnosti za članstvo Turske u EU.

"Ovaj referendum koji se bavio i ravnotežom vlasti u državi je za svaku pohvalu", rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online