Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
13:58
al jazeera A

Hoće li Erdogan pobediti u gasnom ratu?

Sukob oko gasnih polja u istočnom Mediteranu između priobalnih zemalja zaoštrava se duže od decenije, dok procene pokazuju da su zalihe gasa na tom području treće po veličini na svetu, posle Arapskog zaliva i Kaspijskog mora, piše Al Džazira.

EPA
Redžep Tajip Erdogan

Egipat, Kipar i Grčka protiv Turske

Priča počinje 2013. godine, posle uspelog vojnog puča u Egiptu protiv Muslimanske braće i turskog odbijanja da prizna prevratničku vlast. Vlasti koje je postavila vojska počele su da iscrtavaju pomorske granice s Kiprom i Grčkom, zanemarujući demarkaciju pomorskih granica s Turskom.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je, nakon preuzimanja vlasti u državi, održao sastanak s premijerima Kipra i Grčke u novembru 2014. godine, koji je u medijima nazvan kao "Samit Kalamata". Tom prilikom je potpisan okvirni sporazum o demarkaciji granica između ovih država, iz kojeg je izostavljena Turska, čime je objavljen rat turskim interesima u Sredozemnom moru.

S druge strane, turska Vlada tvrdi da je udaljenost između Egipta i Turske, od krajnje tačke Baltim u Egiptu i Čavuškoj u Turskoj, kraća od udaljenosti između Kipra i Grčke. To dozvoljava Egiptu i Turskoj da dele morsku granicu bez Kipra i Grčke, u skladu sa konvencijama UN o razgraničenju na moru.

Preti rat Turske i Grčke oko nafte i gasa?

Stručnjaci tvrde da se Egipat odrekao morske linije čija je površina duplo veća od delte Nila u korist Grčke, s ciljem da se sporno ostrvo Kastelorizo pripoji ekskluzivnim ekonomskim granicama Grčke. Time se morske granice Izraela, Kipra i Grčke spajaju, što osigurava prolaz izraelskom gasovodu između Tel Aviva i Atine. Izrael će tako izbeći plaćanje bilo kakvih taksi Egiptu.

Eskalacija napetosti između Turske i Grčke zbog potrage za naftom i gasom u Egejskom moru i kontinentalnom pojasu Turske i Kipra nagoveštava mogućnost rata između dve zemlje. Slična situacija desila se 1996. godine, kada je Turska oborila grčki helikopter iznad jednog od demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru. Američka diplomatska intervencija tada je odigrala ključnu ulogu u sprečavanju izbijanja rata.

Tursko-ruski sporazum o gasovodu kojim bi se ruski i kaspijski gas prebacivao u Evropu preko Turske pomaže da sukob oko mediteranskog gasa preraste iz regionalnog u međunarodni sukob između tursko-ruskog saveza i zapadnog saveza, pod vodstvom Amerike i Evrope.

Kako kontrolisati Erdogana?

U kontekstu približavanja Egipta Izraelu, tradicionalnom neprijatelju ove države, Sisi počinje da kupuje naoružanje od Francuske, Nemačke, Rusije i SAD u vrednosti od 20 milijardi dolara. To čini s namerom da ojača egipatsku vojsku, posebno mornaricu i avijaciju, pripremajući se za dolazeći sukob s Turskom.

S druge strane, Erdogan počinje da se priprema za očekivani sukob s Egiptom i Grčkom izradom prvog nosača aviona domaće proizvodnje 2016. godine, a očekuje se da će biti isporučen 2019. godine.

SAD su uporne u tome da spreče Tursku da eksploatiše gas i izvozi ga u Evropu, jer bi to ovu državu pretvorilo u regionalno čvorište za izvoz gasa u Evropu. Na taj način bi se Turska, iz regionalne, pretvorila u svetsku silu, koja će imati uticaj na politička dešavanja, što bi otežalo stavljanje Erdogana pod kontrolu.

Hoće li se sukob oko gasa između Erdogana i Sisija završiti sporazumom o granicama na moru između dve države, nakon čega bi se počela eksploatacija gasa, ili će situacija eskalirati sve dok ne dostigne nivo oružanog sukoba?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online