Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.01.2019.
21:37
sputniknews.com A

Novo zaoštravanje u odnosima Rusije i Japana

Ambasador Japana u Rusiji Tojohis Kodžuki pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon izjave Tokija o mirovnom sporazumu, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva, prenosi Sputnjik.

Ranije je japanski premijer Šinzo Abe u intervjuu za televiziju "Asahi" izjavio da Japan polaže pravo na južne Kurile, ali njegov stav o teritorijalnom pitanju sa Rusijom ne podrazumeva iseljavanje Rusa koji tamo žive.

wikipedia.org/p.twipple.jp/4UvLq/Dragoner JP
Japanski nosač aviona "Izumo"

Takođe je saopšteno da japanska vlada razvija plan prema kojem može da ponudi Rusiji da odustane od međusobnih zahteva za nadoknadu u vezi sa četiri ostrva Kurilskog arhipelaga, na koje pretenduje Tokio i naziva ih svojim "severnim teritorijama". 

U saopštenju ruskog Ministarstva se navodi da je tokom sastanka zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov "rekao ambasadoru da je Moskva obratila pažnju na nedavne izjave japanskog rukovodstva o mirovnom sporazumu sa Rusijom, posebno o potrebi da se 'postigne razumevanje' stanovnika Južnih Kurila po pitanju 'prelaska teritorijalne pripadnosti ostrva Japanu', kao i 'odbacivanje zahteva da Rusija isplati kompenzacije' u korist Japana i bivših stanovnika Japana za 'posleratnu okupaciju ostrva'". 

"Osim toga, najavljeno je da će upravo 2019. godine doći do 'prekretnice' po pitanju mirovnog sporazuma. Ovakve izjave mogu se tumačiti isključivo kao pokušaj da se veštački eskalira atmosfera oko problema mirovnog sporazuma i drugoj strani nametne sopstveni scenario za njegovo rešavanje", naglašava se u saopštenju Ministarstva.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci odsustva mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ova deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata nikada nije ni potpisan. 

Stav Moskve zasniva se na tome da su južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza posle Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online