Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.12.2016.
18:59
rs.sputniknews.com A

"Japan primio Putina i pokazao dobru volju i Rusiji i SAD"

"Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Japanu ima veliki značaj, iako se ne može očekivati da će teritorijalni spor oko Kurilskih ostrva biti rešen u kratkom roku. Razvijanjem zajedničkih ekonomskih projekata zemlje će, međutim, moći da izgrade međusobno poverenje", smatra ruski politikolog Irina Romanova.

Reuters
Japanski premijer Šinzo Abe i Vladimir Putin u Japanu

- Rekla bih sa 90 odsto ubeđenosti da ova poseta ima veliki značaj. Što se tiče teritorijalnog pitanja, odnosno prenošenja suvereniteta nad određenim teritorijama, to ne treba očekivati. Istovremeno, to je, naravno, određeni napredak, jer je ova poseta dugo odlagana, najzad je održana i obe strane su potvrdile da su zainteresovane za ekonomski razvoj, što je veoma važno - smatra Romanova.

Prema njenim rečima, ekonomski i društveni razvoj i politički dijalog će doprineti uspostavljanju poverenja, veoma važnog za dve zemlje koje sada ispoljavaju težnju ka političkom dijalogu. Romanova je naglasila da je japanski premijer Šinzo Abe, prihvativši politički dijalog s Rusijom, pokazao političku volju, s obzirom na to da SAD, glavni partner Tokija, ne pozdravljaju rusko-japanske susrete.

- U geopolitičkoj situaciji koju sada vidimo u Azijsko-pacifičkom regionu, tu je i Kina koju Japan vidi kao pretnju, tu su i SAD koje nisu baš blagonaklone prema zbližavanju Tokija i Moskve jer smatraju da Japan tako može da napravi raskorak u konsolidovanju zapadnih odnosa prema Rusiji… Abe ispoljava političku volju - navela je Romanova.

Ekspert smatra da ne treba žuriti kada je reč o rešavanju spornih pitanja između Rusije i Japana.

- Zalažem se za oprez, a ne za neke nagle pokrete koji mogu da nanesu štetu. Uverena sam da će dalje biti napretka, ali ponavljam, ništa se tu ne može rešiti na brzinu. Ako se posmatraju ispitivanja javnog mnjenja i s jedne i s druge strane, ni Japan ni Rusija nisu spremni da predaju teritoriju. Mislim da to i ne treba da bude učinjeno i da neće biti učinjeno. A što se tiče privrednog razvoja, to je dobro. I tu će biti problema, sve će se to teško dovoditi u red, jer su dve zemlje na različitim nivoima ekonomskog razvoja, tehnički činioci su drugačiji. Važno je pripremati svest i političke elite i građana dveju zemalja za moguće pomake - dodala je Romanova.

Naučni saradnik Ruskog instituta za strateška istraživanja Julija Krjačkina smatra da je, bez obzira na dogovore postignute tokom posete ruske delegacije Japanu, prilično teško govoriti o ozbiljnom pomaku u odnosima Moskve i Tokija.

- Ovi pregovori su u svakom slučaju neophodni da bi se održao određeni nivo odnosa kako se oni ne bi prekinuli - izjavila je Krjačkina i dodala da je "poznato da je za Abea Rusija jedan od važnih pravaca u kojima je potrebno pokazati uspeh".

On je navela da su u Japanu posebno reagovali na saopštenja o zajedničkoj ekonomskoj delatnosti na Kurilima, ali, prema njenim rečima, ne treba zaboraviti da je reč samo o početku konsultacija, a ne o konkretnim sporazumima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online