Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.11.2018.
11:42
Vestionline, blic.rs A

Merkel: Oni koji misle da mogu sami su unapred izgubljeni

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je strepnju zbog sve prisutnijih snažnih težnji okretanja leđa multilateralizmu i usmeravanja na sopstvenu zemlju, dodajući da izazovi današnjeg doba ne mogu savladati države pojedinačno.

EPA/Etienne Laurent
Angela Merkel

Merkelova se sinoć obratila na svečanoj večeri u ogranizaciji lista "Zidojče cajtung", kojoj je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić u okviru njene posete Nemačkoj.

Kancelarka je istakla da, sada kada smo obeležili završetak Prvog svetskog rata, nakon kojeg je veoma brzo usledio i Drugi, a znali smo šta će se desiti jer se narodi nisu poštovali, već ponižavali, treba videti da li smo nešto naučili iz strahota prošlosti.

"U vreme kada nestaju svedoci stravičnih događanja Drugog svetskog rata, postoje snažne težnje koje kažu da nećemo zajedništvo i da im je njihova zemlja najvažnija. To me čini nespokojnom i smatram da je sada došlo doba da pokažemo da li smo naučili iz istorije ili ponovo nismo", naglasila je Merkelova.

Ukazala je da primećuje da se često negativno piše o UN, dodajući da postoji mnogo stvari koje su nepotpune, ali istovremeno podseća da su se 1948. godine više od 180 država složile oko Povelje UN, te sada treba pokazati da li smo ponovo u stanju da tako nešto uradimo.

"Nešto rasturiti - to ide brzo, ali nešto izgraditi ide sporo. Poverenje je nešto što smo stvorili posle stravičnih događaja ratova i moramo da pazimo da to ne uništimo, već pažljivo razvijamo i ne zaboravimo šta se dogodilo u svetu kada to nismo bili u stanju da uradimo", upozorila je Merkel.

Ona je naglasila da je istorija nešto važno iz čega treba da učimo za budućnost.

Istakla je da je raduje što je jedna novina kao temu za svoju diskusiju na forumu izabrala temu "Stvarati poverenje", jer je, kaže, taj moto ispravan i važan u današnje doba.

Ukazala je da je očigledno nestalo poverenje zbog događaja sa kojima smo se suočili kao što su finansijska kriza, kriza uz evrozoni, migantska kriza, ali i islamiski terorizam, a sada i okretanje od multilateralizma.

Prema njenim rečima, multilateralizam, poredak koji je stvoren posle Drugog svetskog rata, je nešto što neki smatraju da treba braniti, a drugi da se mora uništiti.

Zbog toga je važno stvaranje poverenja kako se ne bi širilo nepoverenje zbog praznog prostora koji se ostavlja, podvukla je nemačka kancelarka.

Osvrnula se i na digitalizaciju, koje je, kaže, veliki izazov za društva, rekavši da još nismo svhvatili sve oko tih procesa.

- Mi, političari moramo da spoznamo sve te procese, jer moramo da stvorimo 'usmerivače' za njih, a to znači da postoji potreba saradnje onih koji kreiraju nove tehnologije I onih koji prate društvene procese, sa politikom. U svakom slučaju čovek mora biti u središtu svega - ukazala je.

Građani, kaže, osećaju da se nešto dešava i žele da budu bezbedni pred promenama.

- Ono na šta smo navikli da zakoni važe 10 ili 20 godina, to neće biti više moguće. Moraćemo ubuduće nešto da isprobavamo, da slušamo građane, i onda brzo da menjamo zakone. To je potpuno novi pristup na koji politika mora da se navikne -  objasnila je Merkel.

Takođe je kazala da su političrima potrebni eksterni savetnici za ove teme, jer ih ne mogu naći u svojoj administraciji, pa zato nije na mestu kritika zbog angažovanja eksternih eksperata.

Ukazala je, ujedno, i da je loša vest za Nemačku i Evropu što nisu više te koje predvode u razvoju tehnologija, već su to sada drugi regioni i zemlje.

- Zbog toga je važno napraviti realnu analizu, i onda, oslanjajući se na našu industrijsku moć, razviti svoju politiku. Pitanje je ko pobeđuje - onaj ko ima klijente ili onaj koji proizvodi. To je izazov Nemačke, a ona u tome ne može sama pobediti, već je to moguće samo zajednički u Evropi - podvukla je ona.

- Bez evropske dimenzije su svi izgubljeni. Oni koji misle da mogu sami su unapred izgubljeni - poručila je Merkel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online