Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.11.2018.
13:27
Dojče vele A

Mnogi u EU u strahu, jer Angela je Angela

U Evropskoj uniji strahuju da bi oslabljena kancelarka mogla da postane problem za zajednicu. Jer, Angela Merkel ima poseban autoritet, piše Dojče vele.

EPA/Lukas Barth-Tuttas
Angela Merkel

Njeno povlačenje s funkcije predsednice CDU moglo bi da ga ugrozi neke procese u EU.

Ne sme biti sumnje da je vlada u Berlinu stabilna - to je deviza različitih predstavnika institucija EU, a pre svega Evropske komisije.

Sve se odvija kao i pre: Nemačka ima stabilnu vladu i delatnu kancelarku. No, delimično političko povlačenje kancelarke Angele Merkel mnogi u Evropi vide kao proglašenje slabljenja moći najuticajnije šefice vlade u EU. 

S onu stranu govora nemačke kancelarke pred Evropskim parlamentom u Strazburu, bezmalo sve države EU povlačenje Angele Merkel sa funkcije predsednice SDU povezuju sa pitanjem: šta će to sada značiti za Evropu? Šta će biti sa evropskim projektima ako je Merkelova oslabljena? I šta će se desiti ako ona sasvim potpuno nestane iz evropske politike? 

1. Izbegličke kvote 

Kada je reč o ovoj temi, EU traži kompromis. Do sada nije bilo jedinstvenog stava o tome. Naprotiv: još uvek traju sučeljavanja. Angelu Merkel su žestoko kritikovali zbog njene izbegličke politike, no ona je u poslednjem trenutku uspela da napravi dil sa Turskom zbog kojeg je pritisak na nju malo oslabio. No, za taj, poltički sporan, sporazum, i dalje su joj potrebne većine. A njih je Angela Merkel dosad uspevala da obezbedi u krugovima zemalja-članica. 

2. Reforma evra i ostalo 

Francuska i Nemačka planiraju zajedno, na primer, rešenje za stabilnost evra. Evrozona bi trebalo da postane otpornija na krize. Sada bi francuski predsednik mogao da ostane bez partnerke za svoje planove. Sve i ako kancelarka ne podržava Makrona koji želi da evrozona dobije sopstveni budžet, ona mu je potrebna kao podrška za ideju o formiranju sveobuhvatne unije banaka. Ona bi trebalo da bude dogovorena na sledećem samitu EU u decembru. Italija postaje finansijski rizična jer se ponaša neuračunljivo. Komesar EU za privredu Pjer Moskovici strahuje da bi spor oko budžeta mogao da se otme kontroli ako Nemačka u njemu ne bude posedovala. 

3. Populizam u EU 

Ne treba mnogo mašte da se zamisli koliko će da oslabi ionako slaba disciplina u postizanju konsenzusa unutar EU ako Nemačka ne bude posredovala. Mađarska ili Poljska bi bez moćne šefice nemačke vlade, koja se u zajedničkoj porodici stranaka EVP dosad starala da šteta bude što manja, neometano nastavile da razgrađuju principe pravne države. 

Nakon što je najavila da će se povući sa funkcije predsednice CDU, političar te stranke Ginter Etinger je rekao da Brisel želi da ona bude kancelarka još tri godine. Dodao je i da ona doprinosi stabilnosti u ovoj osetljivoj fazi politike EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online