Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2018.
18:09
www.dw.com A

Da li će Italija proći kao Grčka?

U sporu oko budžeta italijanske vlade padaju sve teže reči između Rima i Brisela. Da li su Junker i Moskovici "upropastili Italiju2 kako kaže Salvini? I da li Italiji preti grčki senario... piše Dojče vele.

pixabay.com
 

Još od formiranja nove vlade koalicijom populističkog pokreta Pet zvezdica i stranke Liga Nord, iz Italije se samo čuju protesti zbog granica koje im postavlja Evropska komisija. Prvo je bilo i planova o napuštanju evrozone, ali o tome je Rim veoma brzo i bez mnogo buke odjednom prestao da govori, nakon što je i italijanskom finansijskom tržištu postalo jasno šta bi to značilo za likvidnost te zemlje.

Ali, kako bi ispunila svoja obećanja data u predizbornoj kampanji, vladajućoj koaliciji treba više novca nego što ga ima. Nedavno je usvojen budžet koji predviđa znatno veće zaduživanje države nego što je to prvobitno bilo planirano - oko 2,4% u sledeće tri godine. A i to samo ako italijanski prihodi budu rasli kako je predviđeno.

To znači da će za Italiju na tržištu kapitala "novac postati skuplji" i to je počelo da se oseća već i najavom takvog budžeta. Ali italijanski potpredsednik vlade i ministar za ekonomski razvoj Luiđi Di Majo (Pet zvezdica) je jasan: "Ako moram da se odlučim između viših kamata za rizik na italijanske državne obveznice i naroda Italije, onda se odlučujem za italijanski narod."

Slične reči su se čule i od drugog potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova, Matea Salvinija (Liga Nord): Ljudi kao što su predsednik EK Žan-Klod Junker i evropski poverenik za finansije Pjer Moskovisi su "upropastili Italiju i Evropu". Za Rim nema sumnje da će u prvom redu zastupati svoje interese.

Ova vlada u Rimu "zaboravlja" da svoje građane podseti na jednu važnu činjenicu: ne "guše" Junker ili Moskovisi Italiju preoštrim propisima, njih je prihvatila i potpisala sama vlada u Rimu kad je prihvatala evro.

Na reakcije iz Brisela nije trebalo dugo čekati: već subotnji italijanski mediji prenose upozorenje kako planirano zaduživanje od 2,4% predstavlja "osetno odstupanje" od zajedničke finansijske politike, jer Italija ovim budžetom krši sporazum o stabilnosti evra: doduše, po tom sporazumu iz Mastrihta se dozvoljava državno zaduživanje i do 3%, ali samo ako se ukupan državni dug smanjuje. A Italija je tu negativni rekorder.

Često se pominje kako je državni dug Grčke sa 178,6% BDP-a još veći od italijanskih 131,8%, ali treba uzeti u obzir da je u apsolutnom brojkama reč o oko 317,4 milijardi evra duga Atine - prema basnoslovnom iznosu od 2 biliona i 263 milijarde evra duga kojeg je nagomilala Italija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online