Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.09.2018.
23:00
B92 A

Italija napravila haos, obustavljeno trgovanje banaka

Milanska berza je izgubila 3,6 odsto vrednosti, dok je Brisel zabrinut zbog odluke vlade u Rimu da u naredne tri godine deficit postavi na 2,4 odsto BDP-a.

pixabay.com
 

To je znatno više nego što je to predviđala prethodna vlada.

Malo posle podneva, indeks FTSE Mib je bio u minusu 3,6 odsto, jer su ga banke povukle dole.Trgovina akcijama nekih banaka je obustavljena krajem prepodneva zbog prevelike nestabilnosti nakon predstavljanja državnog budžeta. Među tim bankama su BPER, BPM, Unikredit i Inteza Sanpaolo.

Posle dužeg spora sa umerenim ministrom finansija Đovanijem Triom, koji se zalagao za deficit od 1,6 odsto da bi se izbegle napetosti, Pokret pet zvezdica (M5S) i Liga su izgurali svoju ideju i postavili deficit od 2,4 odsto u periodu od 2019. do 2021. Taj nacrt budžeta je očekivano izazvao nezadovoljstvo u Briselu budući da dug Italije iznosi 2.300 milijardi evra.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je ocenio da se čini da je italijanski budžet u suprotnosti s evropskim propisima. Ocenivši italijanski javni dug kao "eksplozivan", Moskovisi je rekao da pravila evrozone "treba da se poštuju".

- Sankcije su teoretski moguće jer ih predviđaju ugovori. Ipak, ja nisam u raspoloženju za sankcije - naveo je on.

Malo pre podneva je kamata na italijanske desetogodišnje obveznice porasla za 0,3 odsto.

Italijanska vlada odredila je da budžetski deficit ostane stabilan na 2,4 odsto BDP-a godišnje za period od 2019. do 2021. godine, saopštio je ministar pravosuđa Alfonso Bonafede. Tim ciljanim budžetskim deficitom Italija je, kako se čini, ignorisala pozive EU koja je tražila da postepeno snizi svoj deficit, prenosi Rojters.

Nova italijanska vlada imala je ranije u četvrtak žustru internu raspravu o fiskalnoj politici, nekoliko sati uoči predviđenog objavljivanja ciljanog budžetskog deficita, što je izazvalo rasprodaju državnih obveznica i pojačalo strahove da bi ministar ekonomije Đovani Trija mogao da podnese ostavku.

"Bitka" između lidera vladajućih partija i ministra s konzervativnim stanovima u pogledu fiskalnih pitanja se intenzivirala, pri čemu su neki glasovi u koaliciji javno govorili ministru da bi trebalo da podnese ostavku ako ne može da podrži njihove planove za potrošnju, navodi Rojters.

Nakon najnovije odluke o deficitu, londonski "Fajnenšel tajms" je ocenio da time Rim rizikuje da dodje u "koliziju s Briselom kao i da poremeti finansijska tržišta", prenosi Ansa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online