Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.10.2018.
10:13
Vestionline, Tanjug A

Kina hoće drugog američkog predsednika

Američki potpredsednik Majk Pens pojačao je pritisak u kampanji protiv Pekinga optužujući Kinu za "maligne" napore da se podrije američki predsednik Donald Tramp, uoči izbora za Kongres koji se održavaju sledećeg meseca, navodi Rojters.

pixabay.com
 

Kako prenosi AP, Pens je u četvrtak kazao da blede operacije koje Rusija zarad uticaja obavlja u SAD, u odnosu na prikrivene i otvorene aktivnosti koje Kina preduzima kako bi se mešala u izbore za američki Kongres sredinom predsedničkog mandata.

On je, kako se navodi, izneo mere koje Peking preduzima i time podriva Trampovu administraciju, a među njima su javni koraci kao što je usmeravanje kineskih tarifa ka industrijama u SAD koje su ključne za Trumpa na izborima, kao i akcije "iza scene", kao što su prisiljavanje američkih preduzeća da govore protiv Trampove administracije i zastrašivanje naučnika.


Pens je takođe, navodi američka agencija, osudio kineske manevre u Južnom kineskom moru, ugnjetavanje hrišćana, muslimana i drugih vernika i infrastrukturu kineskog predsjednika Si Đinpinga i njegovu inicijativu za spoljnu politiku.

AP napominje da ovakva neuobičajeno ekspanzivna i agresivna kritika Pekinga koju je visoki američki zvaničnik izneo, ukazuje na to da se Vašington možda priprema za konfrontiraniji pristup prema Kini po pitanjima koja su izvan trgovinskog, oko kojeg već postoji sporenje.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjinh poručila je da se Peking protivi Pensovim neosnovanim optužbama i pozvala SAD da prestanu da narušavaju njihove međusobne odnose.

- Ovo nije ništa drugo do govor na osnovu dokaza iz druge ruke, brkanje ispravnog i pogrešnog i stvaranje nečega ni iz čega. Nemamo interes da se mešamo u unutrašnja pitanja SAD i u izbore - poručila je Hua u saopštenju.

Međutim, Pens je kazao da akcije Pekinga samo potvrđuju jednostavnu poruku koja glasi "Kina želi drugog američkog predsednika".

- Peking je angažovao prikrivene glumce, kontrolisane grupe i propagande da preokrenu percepciju Amerikanaca o politici Kine. Kao što mi je pre nedelju dana rekao jedan visoki obaveštajni zvaničnik, ono što Rusi rade pada u senku u odnosu na ono što Kina radi širom ove države i Američki narod zaslužuje da to zna - rekao je Pens.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online