Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
19:16
BBC A

Rusija: U toku pripreme za najveće vojne vežbe od Hladnog rata

300.000 ruskih i kineskih vojnika, 1000 aviona i 36.000 tenkova, sledećeg meseca na vojnoj vežbi Vostok-2018.

Epa/ Maxim Shipenkov
Foto: Arhiva

Rusija piprema najveće vojne manevre sledećeg meseca u kojima će učestvovati 300.000 ljudi. To će biti najveće vojne vežbe održane od Hladnog rata. 

Ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da će trupe iz Kine i Mongolije takođe učestvovati u vežbama u centralnoj i istočnoj Rusiji. 

On je uporedio manevre Vostok-2018. sa sovjetskim manevrima 1981. koji su uključivali i vežbe napada na NATO. 

Vostok-2018. se održava u trenutku rastućih netrpeljivosti između NATO pakta i Rusije. 


NATO je reagovao na rusku aneksiju Krima od Ukrajine 2014. i povratak proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine tako što je povećao i prerasporedio snage po istočnoj Evropi. 

Rusija tvrdi da NATO gradi nepoverenje u međusobnim odnosima i provocira. 

Šojgu je najavio da će u manevrima Vostok-2018, koji će se održavati od 11. do 15. septembra, učestvovati 36.000 tenkova, oklopnih vozila i više od hiljadu aviona. Vostok na ruskom jeziku znači istok. 

Podsećajući se na sovjetske manevre iz 1981. Šojgu je rekao: "Na neki način ćemo ponoviti Zapad-81, ali sve smo podigli na niši nivo". 

Portparol Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da su vežbe opravdane s obzirom na "trenutnu međunarodnu situaciju, koja je često agresivna i neprijateljska prema našoj zemlji". 

On kaže da učešće kineskih trupa pokazuje da Rusija i Peking sarađuju u svim oblastima.

Takođe će učestvovati i vojna mornarica Severne flote. Smatra se da oružane snage Rusije broje oko milion ljudi. 

Veličina vežbi Vostok-2018 je ekvivalentna snagama raspoređenim u jednoj od velikih bitaka iz Drugog svetskog rata. 

pixabay.com


Manja vežba Rusije i Belorusije održana je na zapadu Rusije prošle godine. 

Predsednik Vladimir Putin je kao državni prioritet postavio modernizaciju ruske vojske - uključujući i nove nuklearne rakete. 

Portparol NATO Dilan Vajt kaže da je NATO obavešten o održavanju Vostoka-2018. u maju i da prati dešavanja. 

On je rekao da taj savet razmišlja o ruskoj ponudi da vojni NATO atašei, stacionirani u Moskvi, posmatraju ove vojne vežbe. 

- Sve nacije imaju pravo da uvežbavaju svoje vojne snage, ali je ključno da se to radi javno i na predvidiv način - rekao je on. 

- Vostok pokazuje da se Rusija usredsređuje na sukobe velikih razmera. A to se uklapa u šablon koji smo videli mnogo puta - jača Rusija znači značajno povećanje njenog vojnog i odbrambenog budžeta i veće vojno prisustvo - rekao je Vajt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online