Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2018.
20:29
Vestionline, Sputnjik A

Ruska vojska dobija najnovije migove pre roka (FOTO/VIDEO)

Lovci Mig-35, za koje ruski eksperti kažu da „ruše sve zakone fizike“, biće isporučeni Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije pre planiranog vremena, obelodanio je predsednik Objedinjene avio-proizvodne korporacije (OAK) Jurij Sljusar.

EPA/Sergei Ilnitsky
Mig-35

Prema njegovim rečima, isporuka pre roka će omogućiti da se sačuva dinamika i smanje troškovi proizvodnje aviona, a Ministarstvo odbrane će dobiti nove avione nešto ranije nego što je to bilo predviđeno.

U prvoj fazi je planirano da se isporuči šest lovaca Mig-35, a prve avione Ministarstvo odbrane Rusije će dobiti već ove godine.

Takođe, Sljusar je istakao da je MiG-35 "znatno jeftiniji" od američkog lovca pete generacije F-35, ali nije precizirao njegovu cenu. 

Mediji su ranije spekulisali da će cena tog superlovca iznositi 45 miliona dolara, što je skoro dva puta manje od cene pomenutog konkurenta, američkog F-35.

Zamenik glavnog urednika žurnala "Avijapanorama", zaslužni vojni pilot Rusije, general-major Vladimir Popov smatra da sa isporukama ne bi trebalo odugovlačiti.

- Zašto dužiti sa isporukama ako su letačke posade prošle obuku, obavljena su testiranja, a rezultati su potvrđeni i u praksi i na vežbama?! To je jedan od naših glavnih aviona za vazdušne borbe i zaštitu vojske i infrastrukture -, kaže Popov.

Vojni eksperti ističu da je taj superlovac, 4++ generacije, u suštini predstavlja modernizaciju aviona MiG-29K/KUB i MiG-29M/M2.

MiG-35 je višenamenski laki lovački avion, ali su ga Rusi tako "otežali" da je on gotovo prešao u klasu teških lovaca.

Kao njegove jače strane, vojni eksperti izdvajaju visoke manevarske sposobnosti, poboljšan sistem upravljanja i nove mogućnosti za borbenu upotrebu oružja, a u stanju je da podjednako efikasno pogodi ciljeve u vazduhu, na moru i na kopnu.

Eksperti ističu da se nova konfiguracija modernizovanog "miga", približava mogućnostima 5. generacije. Ima nove radarske i izviđačke sposobnosti. Opremljen je nadograđenim oružjem i stelt oplatom koja ga čini nevidljivim za protivnika i to je ono što ga čini toliko atraktivnim.

Što se tiče udaljenosti koju može preći, MiG-35 je bolji 1,5 puta od MiG-29, a može tankirati gorivo u vazduhu pošto se na mesto drugog pilota može ugraditi dodatni tank s gorivom za ovakve situacije.

Taj modernizovani superlovac razvija brzinu veću od 2,2 maha, a njegov radar istovremeno može da prati 30 ciljeva, na udaljenosti do 160 kilometara.

- To je laki lovac za dominaciju u vazduhu i odbranu od napada neprijatelja. Dobar je zbog toga što je prilično jeftin u proizvodnji, održava visoku sposobnost manevrisanja, a i dobro je naoružan. Takođe, modernizovan je sistem upravljanja, motori efikasnije koriste gorivo, a na taj način se povećavaju borbene mogućnosti tog aviona - naglasio je Popov.

Ranije su ruski vojni zvaničnici govorili da je Rusija zainteresovana da kupi 170 novih aviona, a da je novi Mig-35 prvenstveno namenjen za inostrana tržišta.

Trenutno oko 30 zemalja koristi različite modifikacije MiG-29, prethodnika nove letelice, ali su za modernizovanu verziju već sada zainteresovani Indija i tržišta Jugoistočne Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Zbog karakteristika koje poseduje Mig-35 vojni eksperti kažu da "budućnost pripada tom avionu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online