Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
00:43
Vesti A

Tramp sebi dao ocenu 10!

Američki predsednik Donald Tramp pozdravio je "izuzetno produktivne" razgovore o trgovini na samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja, koji je održan u Kanadi, ali i upozorio na opasnost od uzvratnih mera na američke carine.

EPA
Nije šala: Donald Tramp sa ostalim liderima na samitu G7

Tramp je rekao na konferenciji za novinare pre odlaska iz La Malbea, da je svojim partnerima predložio slobodnu trgovinu unutar G7, bez taksi, subvencija i barijera, prenosi Frans pres.

Nesuglasice

Na samitu koji je počeo u petak ostale su nesuglasice između Trampa i njegovih saveznika oko američkih trgovinskih taksi. On je pokušao da ublaži napetosti prijateljskim razgovorom i opštim tvrdnjama o napretku u trgovinskim pregovorima.

On je, takođe, ocenio ocenom 10 kvalitet svojih odnosa s drugim vođama, posebno navodeći kanadskog premijera Džastina Trudoa, francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

On je rekao da je imao uspešne sastanke tokom kojih je razgovarao o potrebi za "fer i recipročnom" trgovinom i načinu da se suprotstavi pretnji koju predstavlja Iran.

Tramp je rekao novinarima da je preneo ostalim svetskim vođama da će SAD preduzeti sve potrebne korake da spreči nefer praksu u spoljnoj trgovini. On je razljutio Kanadu, Meksiko i evropske zemlje nedavnom odlukom da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma.

Američki predsednik je uputio strogo upozorenje protiv uvođenja stranih barijera na trgovinu kao uzvratnu meru američkim taksama.

- Ako uzvrate, prave grešku - rekao je Tramp.
On je izvukao SAD iz nuklearnog sporazuma o Iranu, postignut za vreme njegovog prethodnika Baraka Obame, uprkos protivljenju evropskih saveznika.
Predsednik SAD je rekao da će uskoro krenuti za Singapur, u "misiju mira". On tamo treba da se sastane s severnokorejskim vođom Kim Džong Unom na, kako se ocenjuje, istorijskom samitu.

Radni doručak o rodnoj jednakosti

Donald Tramp je na početku drugog dana samita G7 industrijski najrazvijenijih zemalja u Kanadi prisustvovao radnom doručku posvećenom pitanjima rodne ravnopravnosti.
Tramp je malo zakasnio na jutrošnji sastanak koji je domaćin skupa kanadski premijer Džastin Trudo otvorio ne čekajući da svi stignu.
Za Trudoa, pitanje rodne jednakosti jedno je od glavnih pitanja ovog samita koji se održava u letovalištu u Kvebeku. On je rekao da rodna ravnopravnost mora da bude nit koja prolazi kroz sve što G7 radi.
Tramp je sedeo pored direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard i nemačke kancelarke Angele Merkel, s jedne strane, i kanadskog generala Kristin Vajtkros, sa druge.

Tanjug/AP
 

Svi bi da budu glavni...

Na upravo završenom samitu G7 u Kvebeku zabeležen je trenutak očito važnog razgovora svetskih lidera, ali na četiri različite fotografije, snimljene skoro istovremeno iz različitih uglova, od kojih svaka dočarava drugačiji "odnos snaga" među akterima i više verzija jedne iste scene.
Tako na fotografiji objavljenoj na nalogu nemačke kancelarke Angele Merkel na Instagramu, ona dominira okružena sagovornicima - u pokušaju da reši razlike u stavovima - u stojećem stavu i ruku odlučno oslonjenih o sto, a pogleda uprtog u američkog predsednika Donalda Trampa, koji sedi sa druge strane stola i nemo gleda u nju.

Ova fotografija izazvala je mnogobrojne komentare, a neke korisnike društvenih mreža Merkelova je podsetila na učiteljicu koja kori nevaljalog učenika - Trampa.

Lavrov: Mi smo za G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da od Rusije nije traženo da se vrati u G7.
Lavrov je istakao da je Rusija zadovoljna radom u mnogo većem formatu poput G20.
- U G20 ultimatumi ne funkcionišu, već je potrebno postizanje sporazuma. G20 je mehanizam za postizanje konsenzusa. Mislim da je to format sa najviše obećanja za budućnost naglasio je Lavrov.

Upitana tokom samita o odnosima sa Trampom, inače, Merkelova je rekla da se njih dvoje ne slažu uvek, ali da mogu da razgovaraju jedno s drugim, te da "održavaju veoma otvorene i direktne odnose".

Istovremeno, na Trampovom Tviter nalogu može se videti fotografija iste scene, na kojoj je, međutim, u prvom planu on kako se iz sedećeg stava obraća liderima oko sebe čiji su pogledi usmereni na njega.

Tvitom napao Trudoa?!

Predsednik SAD Donald Tramp, nakon prevremenog odlaska sa samita G7 u kanadskoj pokrajini Kvebek, tokom leta avionom Er fors uan ka Singapuru, na Tviteru je izneo niz optužbi na račun domaćina samita, premijera Kanade Džastina Trudoa, za koje AP navodi da su "napad bez presedana na nekog lidera zemlje koja je sused ili saveznik SAD".
Agencija navodi da se to desilo tokom noći, baš kada je delovalo da je na okončanom dvodnevnom samitu G7 došlo do smanjivanja tenzija nastalih zbog Trampovih pretnji trgovinskim ratom.
Tramp, kojeg AP naziva "plahovitim Amerikancem", objavio je tokom leta za Singapur, gde bi utorak trebalo da se sastane sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, poruku da je predstavnicima SAD na samitu G7 dao instrukcije da ne podrže zajedničko saopštenje, iako je prethodno saopšteno da tekst ima podršku svih sedam članica grupe najrazvijenijih zemalja sveta.
Tramp je, takođe, Trudoa optužio da je davao "lažne izjave" nakon što je šef Bele kuće napustio samit.

U međuvremenu, na nalogu francuskog predsednika Emanuela Makrona, na istoj društvenoj mreži objavljena je fotografija snimljena u gotovo istom trenutku, ali iz drugog ugla, a na njoj je "u glavnoj ulozi" Makron dok, gestikulirajući, govori pored Merkelove.

Fotografije iste scene, opet iz drugog ugla, objavljena je i na Tviter nalogu premijera Italije Đuzepea Kontea, na kojoj on stoji pored Trampa i čita nekakav dokument, verovatno zajedničko saopštenje.

Dvodnevni samit sedam industrijalizovanih zemalja u Kvebeku je završen u subotu, a lideri su se u zajedničkom saopštenju založili za "slobodnu i fer trgovinu" i borbu protiv protekcionizma.

Tanjug/AP
Makron i Tramp izazvalai razne komentare

Rukovanje kao trenutak istine

Snažno rukovanje predsednika SAD i Francuske Donalda Trampa i Emanuela Makrona na samitu Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja G7 u Kanadi ponovo je predmet raznih komentara, a mnogi to smatraju "simbolom napetosti" na samitu, ocenila je agencija Frans pres.

Fotografije posle bilateralnog sastanka Tramp-Makron pokazuju crvenu šaku američkog predsednika posle rukovanja s francuskim kolegom, dok su se mnogi Francuzi na društvenim mrežama šalili pitanjem ko bi pobedio u obaranju ruke.

Frans pres je ocenio da to snažno rukovanje predstavlja simbol tenzija između SAD s jedne strane i s druge strane Francuske, ali i drugih zemalja G7, koju čine Kanada, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Japan o pitanjima trgovine, Irana, ekologije i Rusije.

Govor tela Makrona i Trampa postao je predmet interesovanja medija i fotografa od njihovog prvog susreta.

Tokom Makronove posete SAD, mediji su zapazili konstantno dodirivanje dvojice predsednika, koji su se grlili, rukovali, a Tramp je čak skidao trunke i perut s Makronovog sakoa.
Prvi sastanak 2017. godine u Briselu izazvao je medijsku pažnju zbog jakog rukovanja koje je trajalo neuobičajeno dugo.

Makron je jednom prilikom rekao da rukovanje s Trampom "nije uopšte naivna stvar, jer predstavlja trenutak istine".

Rusija bi bila prednost za G7

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da bi ponovno primanje Rusije u klub industrijski najrazvijenijih zemalja sveta bilo dobro za sve zemlje.
Tramp je pred odlazak sa samita G7 u Kanadi rekao da bi vraćanje Rusije bila "prednost" za sve, ponovivši predlog koji je dao uoči dolaska na samit.
Tramp se založio za vraćanje Rusije u grupu i pre dolaska na samit koji je ove godine održan u kanadskoj državi Kvebek.
On je ponovio poziv i rekao "mi tražimo mir u svetu", i dodao da "se ne trudimo da igramo igre".
Tramp je rekao da dosta dugo nije razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Čelnici EU saglasili su se na samitu u Kanadi kako još nisu ispunjeni uslov i za primanje Rusije, a jedan od retkih lidera koji je podržao Trampovu ideju na Tviteru, bio je premijer Italije Đuzepe Konte.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online