Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
11:13
Vestionline, Tanjug A

Kakav preokret: Regan pevao na G7, Tramp odlazi već posle prvog dana

Uoči početka dvodnevnog samita grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) u kanadskoj pokrajini Kvebek konačno je razjašnjeno da li će mu predsednik SAD Donald Tramp prisustvovati, pošto je zvanično saopšteno da će šef Bele kuće doći u Kanadu, ali će je već sutra ujutru napustiti i otputovati za Singapur.

Tanjug/AP
Napustiće samit na početku drugog dana: Donald Tramp

AP navodi da je poslednjih dana Tramp davao ljutite izjave povodom učešća na samitu, gde će licem u lice biti suočen sa političkim odlukama koje je donosio. Navodi se da među američkim saveznicima bilo i spekulacija da bi Tramp mogao da napusti samit ili da se čak uopšte ni ne pojavi.

Pročitajte još:

EPA/Daniel dal Zennaro

Tramp osuo paljbu: Trudo je tako...

Poslednji dani G7?

Ipak, iz Bele kuće kasno sinoć stiglo saopštenje da Tramp ipak ide u Kanadu, ali da će samit napustiti na početku drugog dana zasedanja, nakon okončanja sesije pocvećene osnaživanju žena.

- Predsednik će iz Kanade direktno otputovati u Singapur gde stiže uoči predstojećeg sastanka koji će imati sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom - navela je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je dodala da će po Trampovom odlasku SAD u Kvebeku zastupati zamenik Trampovog pomoćnika za međunarodne ekonomske poslove Everet Ajsenstat.

AP podseća da je domaćin samita G7 Džastin Trudo američke trgovinske tarife namenjene njegovoj zemlji nazvao "uvredljivim" i ocenio da takva taktika nije način na koji dve države, koje su zajedno ratovale u Drugom svetskom ratu, Koreji i Avganistanu, treba da se ponašaju jedna prema drugoj.

Trampova administracija sukobila se sa Kanadom i oko njegovog insistiranja da 24 godine stari Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), u kojem su SAD, Kanada i Meksiko, bude promenjen kako bi bolje služio interesima Vašingtona.

Američka agencija navodi da se Trudo isprva suzdržavao od kritika na račun Trampa, nadajući se da bi sa njim mogao da uspostavi lični odnos koji bi mu pomogao da očuva NAFTA sporazum, o čijoj preteči su na samitu G7 održanom 1985. u Kvebek Sitiju pregovarali tadašnji premijer Kanade Brajan Malruni i američki predsednik Ronald Regan.

AP dodaje da su Malruni i Regan brzo uspostavili prijateljski odnos i čak na samitu zajedno pevali pesmu "Kada se osmehnu irske oči" (When Irish Eyes Are Smiling).

Grupu G7 čine Kanada, SAD, Japan, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, a samitu će prisustvovati i predstavnici EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online