Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
00:56
N. Popović - Vesti A

Katalizatori o trošku države?!

Dobra vest barem za neke vlasnike automobla sa dizel pogonom. Savezna nemačka vlada razmatra mogućnost da delom finansira ugradnju takozvanih SCR katalizatora, mahom u automobile novijeg datuma koji već imaju adekvatnu pripremu za taj uređaj.

pixabay.com
Tračak nade: Vlada vrši pritisk na proizvođače

Prema pisanju nedeljnika "Špigl", koje prenose drugi nemački mediji, većinom je reč o modelima koji se izvoze u SAD, a zbog toga su morali da ispune mnogo strože ekološke norme emisije izduvnih gasova nego oni namenjeni evropskom tržištu.

Prema planu koji je procurio iz vlade, na pomoć države bi u početku mogli da računaju vlasnici dizel automobila sa manipulisanim softverom iz tri nemačka grada - Štutgarta, Minhena i Frankfurta, koji se smatraju najviše ugroženi koncentracijom azotdioksida (NO2). Azotdioksid, inače, izaziva mnoge, mahom kardiovaskularne i bolesti respiratornih puteva sa gotovo 6.000 smrtnih slučajeva godišnje u Nemačkoj.

Posle nedavne presude nemačkog Ustavnog suda, o kojoj su i "Vesti" opširno izvestile svoje čitaoce, po kojoj gradovi i komune samoinicijativno imaju pravo da uvedu zabranu prometa dizel automobila, raste pritisak nezadovoljnih i prevarenih građana, mahom kupaca automobila iz programa Folksvagena na Saveznu vladu, a vreme neumitno otkucava.

Od septembra ove godine, većini nemačkih gradova dizelaši eko-norme euro 4 više neće moći ni da se približe, a od septembra naredne godine to će pogoditi i oko šest miliona vlasnika dizelaša koji ispunjavaju normu euro 5. Mnogi od tih automobila stari su samo dve ili tri godine, a njihovi vlasnici još otplaćuju skupe rate kredita.

Prema informacijama do kojih je došao "Špigl" nemačka vlada namerava da proizvođače softverski manipulisanih "prljavih" dizelaša natera da u fond, iz kog bi se finansirala ugradnja SCR katalizatora, uplate oko pet milijardi evra, a u fond bi onda svoj prilog dala i država. O tome će već ove sedmice, kako se saznaje, savezni ministri raspravljati sa kancelarkom Angelom Merkel na sastanku zakazanom u dvorcu Meseberg (70 kilometara severno od Berlina).

Ministri na mukama

Među saveznim ministrima po svemu sudeći ne vlada sloga po ovom pitanju, ali u jednom su složni: bez drastičnog smanjenja emisije štetnog azotdioksida, kojeg emituju mahom "prljavi" dizel motori, nije moguće rešiti problem zagađenog vazduha u nemačkim gradovima. S druge strane nadležna savezna ministarstva do sada su bila neodlučna u preduzimanju konkretnih koraka, pretpostavlja se u strahu da time ne načine veću štetu auto-industriji, i dalje glavnom zamajcu nemačke privrede.

Da li će ova inicijativa savezne vladi proći ipak je neizvesno. Proizvođači dizelaša do sada su listom odbijali "hardverska" rešenja problema s izduvnim gasovima, pravdajući se da je "previše skupo i da bi razvoj odgovarajuće tehnologije iziskivao previše truda i vremena, sa neizvesnim rezultatom". Ključno je, međutim, da država, barem do sada, nije preduzela nikakav pravni pritisak na proizvođače kojima bi ih praktično naterala na takav korak. Da li će se sada to promeniti biće poznato narednih dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online