Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
12:30
Vesti A

Nova nada za pacijente koji su preživeli moždani udar: Matične ćelije za brži oporavak

Naučnici iz Melburna ulivaju novu nadu ljudima koji su preživeli moždani udar - da jednostavnom infuzijom matičnih ćelija mogu da izleče oštećenja na mozgu. Međutim, terapija bi morala da se primi najkasnije tri dana posle šloga.

pixabay.com
U Australiji moždani udar pogodi jedog Ozija u proseku svakih devet minuta

Reč je o prvom u svetu naučnom istraživanju, tokom kojeg je pronađena terapija koja može da ublaži oštećenja na mozgu i omogući oporavak.

U Australiji moždani udar pogodi jednog Ozija u proseku svakih devet minuta, a novi medicinski tretman od izuzetne je važnosti. Moždani udari su inače najveći uzročnici smrti u Australiji i uzročnici invaliditeta kod odraslih osoba.

Ova nova terapija primenjuje se tako što se intravenski u mozak ubrizgavaju miloni ćelija dobijenih iz placente, koja se najčešće baca posle rođenja deteta.

U istraživanju koje su sproveli istraživači sa La Trob univerziteta, utvrđeno je da terapija na miševima ublažava moždane povrede, olakšavajući kratkoročne i dugoročne posledice.

Istraživanje je trajalo punih sedam godina, objavljeno je u medicinskom časopisu "Šlog" i ponudilo je dokaze da je terapija bila neuroproaktivna.

Uskoro bi ova terapija trebalo da počne da se primenjuje u Viktoriji na pacijentima obolelim od akutnog oblika šloga.

- Samo 10 odsto pacijenata primi lekove za razbijanje krvnih ugrušaka jer moraju da se prime u roku od 4,5 sata pošto dođe do šloga, a potrebno je da se pacijentu obavi i CT skener kako bi se utvrdilo da je oštećenje izazvano krvnim ugruškom, a ne krvarenjem - kaže profesor Kris Sobej, jedan od istraživača.

On navodi kako kod šloga, kao inicijalna povreda mozga dovodi do dodatnih efekata kao što je zapaljenje.

- Idealno, želite da povredu zaustavite od širenja što je pre moguće. Želeli smo da vidimo da li bismo ranom terapijom matičnih ćelija mogli da zaustavimo razvoj bolesti. I rezultati su bili zaista ohrabrujući.

U istraživanju je učestvovalo više naučnih timova sa La Troba, Monaš Helta i Monaš univerziteta, a utvrđeno je da ukoliko se primi jedna terapija, tri dana nakon moždanog udara, procenat preživljavanja i dugoročan funkcionalni oporavak se poboljšava.

- Verujemo da matične ćelije pomažu i u obnavljanju i regeneraciji nerava - ističe Sobej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online