Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.01.2018.
18:44
blic.rs, Vestionline A

Rusi: Želite stabilnost na Balkanu, onda vratite Jugoslaviju

Ruski državni mediji RT objavio je zanimljiv komentar Nila Klarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojem on analizira aktuelne napetosti na Balkanu i kao rešenje problema nudi obnovu Jugoslavije.

commons.wikimedia.org/Olahus
Rusija je glavni faktor destabilizacija Balkana?

S obzirom na to da RT finansira ruska država i da je reč o medijskom projektu čiji je zadatak promovisanje interesa Vladimira Putina, vredi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako "svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale" te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki think tank Savet za strane odnose (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prete regiji nisu krivica ruske politike nego su "posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja".

Proziva se CFR zbog toga što brani postojanje Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

- Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije? - pita se RT u komentaru.

Ističe se da su "mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom" te se spominje Galupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije (koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

- Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu - naglašava se u komentaru RT i dodaje: "Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovečanstvo".

RT zaključuje da sada umesto "jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu", da to odgovara "imperijalnim težnjama SAD-a", te da je "jedini način da se problemi na Balkanu reše povratak u prošlost".

Predlaže se "postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije", koja bi s Albanijom "potpisala ugovor o prijateljstvu", a možda joj i ponudila priključivanje.

- Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas - zaključuje Nil Klark u komentaru objavljenom na RT.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online