Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.11.2018.
22:21
Vestionline, Sputnjik A

Zašto je Zapad "izrežirao" rukovanje Putina i Tačija?

Hašim Tači je na obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu doveden kako bi se posumnjalo u to da Rusija čvrsto stoji iza Srbije, tvrdi za Sputnjik nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović.

EPA/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin

Francuskoj nije prvi put da radi tako nešto, podseća Jovanović. On je sam bio svedok kada je nekadašnji Francuski predsednik Fransoa Miteran nagovorio tadašnjeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića da dođe na pregovore o bivšoj Jugoslaviji u Hag na početku građanskog rata.

Miteran, koji je važio za prijatelja Srbije i uvažavao je doprinose Srba u dva svetska rata, ponudio je tada Miloševiću da se, kako Jovanović kaže, zavađena braća nađu za zajedničkim stolom, na neutralnom terenu i da se sporazumeju ako mogu, a ako ne mogu, da se vrate kućama kao da ništa nije bilo.

Međutim, mesec i po dana kasnije Jugoslavija je proglašena za nestalu državu i secesionističkim republikama je priznata nezavisnost. 

- Od tada je Francuska integralni deo geopolitike i geostrategije Zapada u odnosu na balkanski prostor, gde je srpski faktor u celini, ne samo Srbija, izdvojen kao posebno osetljiva tačka na koju treba da se okome. I to okomljavanje na Srbiju traje i dan-danas, mada u nešto lakšim formama - objašnjava Jovanović.

Prema strategiji Zapada, Srbiju i dalje treba držati pod lupom i pod pritiscima, kako bi je naterali da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Dovođenje Tačija u Pariz služi da se inscenira situacija u kojoj bi se pokazalo da Rusija ima i alternativnu politiku u odnosu na Srbiju.

- U ovom slučaju, Putin je bio nevina žrtva celog tog procesa, jer su stavili nekog nepoznatog iza njega, koji mu je u jednom trenutku pružio ruku. Svi pružaju jedni drugima ruke u pauzi i kada je video, on (Putin) se okrenuo, ali je stisnuo tu ruku, kao i svaku drugu. Na kraju, učtivost nalaže da, kada se nađete na nekom zajedničkom skupu, ne smatrate jedni druge neprijateljima. Prema tome, minimum je da se rukujete i ako hoćete da razgovarate, a ako nećete da se udaljite - kaže Jovanović.

Čak je i razgovor sa Tačijem, prema Jovanovićevim rečima, deo učtivosti. To na Rusiju i na rusku politiku ne može da utiče ni u kom pogledu, uveren je Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online