Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.01.2018.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Nova omča oko srpskog vrata?

Na Balkan stiže nova, još surovija ekipa američkog Stejt departmenta čiji je cilj disciplinovanje neposlušnih, poput predsednika RS Milorada Dodika, a prvenstveno da se Srbija natera da ne sprečava ulazak Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije bez obaveze priznavanja nezavisnosti.

pixabay.com
Kakva će biti nova američka politika na Balkanu

A sve radi dominacije SAD u regionu i suzbijanja ruskog uticaja.

U Skoplju ili Sarajevu fotelja ambasadora SAD čeka Brajana Hojt Jia. Njegovo mesto izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan, kako kažu izvori "Vesti", preuzeće Roderik Mur. Reč je o diplomati koji je službovao u nekoliko zemalja regiona, a između ostalog bio je otpravnik poslova Ambasade SAD u Beogradu u vreme raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore, pa ambasador Amerike u Podgorici i zamenik visokog predstavnika za BiH.

EPA/Rolex Dela Pena

Trenutak istine za Vučića

Bivši predsednik Generalne skupštine UN i lider Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da Aleksandar Vučić neće smeti da ispuni obećanje Zapadu koje ga je dovelo na vlast i potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom.
- Vučić će verovatno naterati premijerku Anu Brnabić da potpiše taj sporazum u kojem će stajati da Srbija i tzv. Kosovo neće jedno drugo blokirati u međunarodnim organizacijama. Potom će SAD podneti rezoluciju Savetu bezbednosti o članstvu Kosova u UN. Tada će Rusija, koja ima pravo veta, zvanično upitati Beograd kako da o tom predlogu glasa. To će biti trenutak istine, ali ne za Anu Brnabić, već za Vučića koji će biti u situaciji da potpuno izgubi naklonost Zapada - ocenio je Jeremić.

Vašington gubi živce

Naš izvor objašnjava da će posle prvih Murovih poteza, u "Beogradu Hojt Jia praviti od blata".

- Amerikanci već gube živce, jer hoće da zatvore priču o Kosovu kao nezavisnoj državi prijemom u UN, što je aktuelna vlast u Beogradu trebalo da završi 2015. Sada će sve uraditi da dobiju što su zacrtali, jer su zbog obećanja srpskog državnog vrha da će završiti s Kosovom podržavali Aleksandra Vučića i njegovu vlast i zatvarali oči pred gušenjem opozicije i medijskom cenzurom - tvrdi naš izvor.

Boško Jakšić: Beogradu ističe vreme

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da se na osnovu malih američkih poteza i izjava može zaključiti da SAD, kao poslovično efikasnije od EU, postaju nestrpljive, jer ne žele da se kosovsko pitanje pretvori u izraelsko-palestinsko.
- Videli smo efikasnost Hojta Jia u Makedoniji, gde je pet dana posle njegovog dolaska imenovan Zoran Zaev za premijera. Isto tako brzo je nagovorio opoziciju u Albaniji da ne bojkotuje izbore. Za 2018. je najavljeno potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, a sve se uklapa u novu dinamiku čiji su inicijatori Amerikanci. Tu je bitan glas upućen Srbiji, a ne glasnik koji ga je doneo - ukazao je Jakšić, koji takođe kaže da pojačan angažman SAD ima za cilj i da blokira ruski uticaj.

- Cilj Zapada je i da otera Ruse sa ovih prostora i neće žaliti novac i druge resurse da ga ostvare. To je jasno i iz činjenice da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne viđa sa šefovima zapadnih država i da je u poslednje vreme ugostio turskog predsednika koga Zapad tretira kao tiranina i sreo se u Moskvi sa Vladimirom Putinom kojem su uveli sankcije - objašnjava naš izvor poruke Beogradu.

Tačka na Briselski sporazum

Slobodan Stupar, dugogodišnji dopisnik britanskog Bi-Bi-Sija za "Vesti" kaže da su Amerikanci vrlo nezadovoljni onim što je srpska vlast učinila na rešenju pitanja Kosova, ali i upornim sedenjem Beograda na dve stolice.

- Amerikanci očito imaju razloga za takvo ponašanje, a Aleksandar Vučić za strepnju, jer se preporučio da može da odradi posao koji bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije mogao. Zato sada traže da se više ne odugovlači i da se ne prebacuje odgovornost na narod, već da onaj ko je dao obećanje na to stavi tačku potpisivanjem Briselskog sporazuma dva - kaže Stupar.

On pojašnjava da se od Srbije očekuje ono što je planirano da uradi pre skoro tri godine, a to je da dozvoli Kosovu stolicu u UN.

M. Karović

Dikoviću ne daju u SAD

Ambasada SAD u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću zbog prisustva rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine. Izvori medija navode da su Amerikanci pozvali Dikovića da održi predavanje, a da su potom odbili da mu daju vizu.
U američkoj ambasadi nisu hteli da se izjasne pozivajući se na Zakon o imigraciji i državljanstvu koji zabranjuje komentarisanje pojedinačnih slučajeva u vezi sa izdavanjem viza.
Da podsetimo, general Diković je prisustvovao vojnoj vežbi Zapad 2017. u Rusiji i Belorusiji od 14. do 20. septembra na poligonu Lužskij. Ti manevri digli su na noge NATO koji je tvrdio da su Rusija i Belorusija angažovale do 120.000 vojnika i vežbale masovan udar na Zapadnu Evropu frontom od Norveške do Crnog Mora. Rusi su to demantovali i tvrdili da u manevrima učestvuje oko 12.700 vojnika. Naime, po ranijim sporazumima Moskva je obaveza da dozvoli prisustvo međunarodnih posmatrača na manevrima ako u njima učestvuje više od 13.000 ljudi.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.01.2018. 18:28
Колико је времена потребно да се српским политичарима памет врати, оданде у главу?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online