Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
16:16
aljazeera.net A

Etnički raskol u Libanu, sukob se širi na ceo Bliski istok?

Liban bi mogao da postane novo žarište neprijateljstva između Saudijske Arabije i Irana, smatraju stručnjaci. Sukob između sunita i šiita se na taj način širi na ceo region.

EPA/STR
Pripadnici libanskog Hezbolaha

Jemen, Sirija, sledeći je Liban?

Iznenađujuća ostavka Libanskog premijera Sada Haririja nije izazvala uznemirenje samo kod političkog establišmenta u zemlji nego podstiče dalju eskalaciju sukoba između Saudijske Arabije i Irana.

Hariri, inače sunit, prošlog vikenda je iz Saudijske Arabije poručio kako podnosi ostavku. Kao razlog je naveo to što Iran gotovo u potpunosti pod kontrolom drži njegovu zemlju i da se pod takvim okolnostima više ne oseća sigurno. Uticajni političari u Rijadu su šiitskoj paravojnoj grupi Hezbolah - koju podržava Iran - prebacili da želi da destabilizuje Liban.

Tamer Al-Saban, ministar za region Persijskog zaliva, prebacuje Hezbolahu da je "umešan u agresiju" koja je jednaka "objavi rata Saudijskoj Arabiji".

Hezbolah negira optužbe iz Rijada da se meša u unutrašnje stvari Libana, već navodi da je "Haririjeva ostavka bila Saudijska odluka koja je nametnuta premijeru". Kontradiktorne informacije o Haririju bi mogle biti znak da se sukob između Saudijske Arabije i Irana sve više širi po Bliskom istoku. Tako bi se nakon Jemena i Sirije sukob mogao proširiti i na Liban.

Politički sistem u Libanu je osmišljen tako da garantuje stabilnost kroz jednaku raspodelu moći važnih verskih grupa u zemlji. Predsednik zemlje je uvek maronitski hrišćanin, premijer je sunit, a predsednik parlamenta šiit. To je predviđeno dogovorom postignutim 1943. godine kojim je obećana nezavisnost Libana od Francuske.

Ako i Izrael bude uvučen u sukobe...

Taj sistem od 1990. funkcioniše skoro bez problema. Prethodno su se različite grupe više od 15 godina borile u građanskom ratu. Međutim, do krvavih okršaja je došlo i posle 2000. godine.

U Jemenu, na drugom kraju regiona, Saudijska Arabija do sada nije imala značajnog uspeha sa svojim vojnim intervencijama protiv pobunjenika Huti - koje podržava Iran. Pobunjenici koje Saudijci podržavaju u borbi protiv vlade Bašara al Asada u Siriji takođe su doživeli poraz.

Ukoliko bi se kriza u Libanu pretvorila u nasilje, UN i Izrael bi mogli biti uvučeni u sukobe na Bliskom istoku. Izraelski, saudijski i američki članovi vlade vide Iran kao najveći faktor koji na državnom nivou podržava terorizam u regionu.

Saudijska Arabija ulaže velike napore da se na Iran gleda kao na glavni izvor konflikta u regionu pogotovo nakon što se američki predsednik Donald Tramp jasno pozicionirao protiv Irana. SAD su Hezbolah označile kao "terorističku grupu". Za Izrael, koji na severu dijeli granicu sa Libanom, sve veći uticaj Hezbolaha bi mogao predstavljati opasnost.

Stručnjaci smatraju da bi naredni meseci mogli da budu odlučujući za situaciju na Bliskom istoku, naročito ako Vašington odluči da pooštri sankcije protiv Irana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online