Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
21:05
aljazeera.net A

Šta planiraju Tramp i bin Salman za Bliski istok, a kako će reagovati Rusija?

U 2017. godini Donald Tramp je imenovan za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, što su pratile brojne kontroverze, a Muhamed bin Salman postaje krunski princ u Saudijskoj Arabiji, oko čega se podigla velika prašina. Ova dva čoveka dele slične stavove i vizije za Bliski istok, zasnovane na eskalaciji, koja preti da zapali požar koji je teško ugasiti, piše Al Džazira.

EPA/MIchael Reynolds
Donald Tramp i Muhamed bin Salman

Trampova "ruska noćna mora"

Pored toga što i jednom i drugom nedostaje iskustva u vođenju unutrašnje i spoljne politike, zajedničko im je i to da su vodili političke borbe na do sada nezapamćen način, što im je prouzrokovalo velike probleme u upravljanju njihovim državama, pa makar to bilo i na različitim nivoima.

Američki predsednik suočava se sa odlaskom velikog broja svojih saradnika, probleme mu izaziva i "ruska noćna mora", a trenutno se vodi i neugodna istraga protiv njegovog tima u slučaju ruskog uplitanja u američke izbore. Zbog svega toga, on želi svoju borbu da prebaci na Bliski istok, satanizacijom Teherana i radu na "slabljenju uticaja iranskog režima" na Bliskom istoku, kako je sam rekao.

S druge strane, posmatrači smatraju da Muhamed bin Salman, takođe, nastoji da pobegne od akumuliranih pitanja koja je nemoguće rešiti, kao što su rat u Jemenu i ekonomski problemi. Zato se izmišljaju novi i veoma ozbiljni problemi, kao što su blokada Katara, pooštravanje retorike prema Iranu, pogoršanje situacije u Libanu...

Bez Izraela nema rata na Bliskom istoku

Usmerenja Bin Salmana i njegove iznenadne odluke uglavnom pogađaju saudijsko društvo i izazivaju zabrinutost zbog maglovite budućnosti. Bin Salman je krenuo užurbanim koracima prema "apsolutnoj vlasti" u državi. Saudijski prestolonaslednik želi da bude američki zastupnik u regionu na političkom i vojnom planu.

Što se tiče Izraela, strane bez koje se ne može ni zamisliti eventualni rat na Bliskom istoku, a u kojem svi žele apsolutnu pobjedu, sa zebnjom gleda na jačanje vojnih kapaciteta Hezbolaha nakon njegovog ulaska u rat u Siriji, što je potpuno suprotno izraelskim očekivanjima.

Kako to ističu izraelski mediji, "naredni rat je neizbežan" i uključivaće napad na Hezbolah u Libanu i na južni front u Siriji, u pravcu Damaska, kao pokušaj da se zbaci sirijski režim, čime bi se pogodila dva vrapca jednim kamenom.

Šta će uraditi Moskva?

U ovom kontekstu, Saudijska Arabija nastoji da pridobije Irak i pokušava da ga učini neutralnim kada se radi o Iranu. Ista igra vodi se i sa Rusijom, koja ima jake veze s Teheranom, kako bi i Moskva bila neutralna. Poseta kralja Salmana bin Abdul Aziza prošlog meseca ovoj državi, kao i veliki ugovori sklopljeni s Rusijom možda i dolaze upravo u tom kontekstu.

Avanture u međudržavnim odnosima u koje se upuštaju Bin Salman i Tramp mogle bi zapaliti region i odraziti se i na samu Saudiju ako stvari prerastu u rat protiv Irana, uz učešće SAD, s namerom da se obori režim u ovoj državi. Posmatrači tvrde da Bliski istok ne bi mogao da izdrži sukob ovakve vrste na vojnom, ekonomskom i političkom planu i da se stvari možda neće odvijati u skladu s očekivanjima američke administracije.

Mnogi u Saudijskoj Arabiji strahuju da će Tramp zanemariti sve ove opasnosti i da će gurnuti region u rat kako bi iskoristio ambicije i žurbu Bin Salmana i iscrpio resurse ove države u korist Vašingtona kroz ugovore o kupovini oružja i slično, a zatim je prepustiti sudbini i problemima koji će se naknadno pojaviti.

Neuravnotežene odluke, koje je Tramp navikao da donosi i ranije, neviđena ambicija Bin Salmana i politika bežanja od problema, koju obojica slede, samo povećavaju izglede za rat. Sve bi to moglo da naruši postojeće stanje na Bliskom istoku i da dovede do uspona jedne ose (Irana i onih s Iranom) i poraza druge. Međutim, cena toga bi bila prevelika za arapske države.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online