Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
00:55
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Puno srce svete srpske zemlje

Članovi Ansambla narodnih igara "Abrašević - CH" iz Vetingena u Švajcarskoj, nedavno su, kako su "Vesti" i najavile, posetili braću i sestre sa Kosova i Metohije, članove ANI Venac u Gračanici.

Ž. Marković
Episkop Teodosije bio domaćin u svakom manastiru: Poseta Visokim Dečanima

Ovo je bila uzvratna poseta "abraševićevaca", koje su, kao i predstavnike SPC iz Ciriha, Saveza srpskog folklora i Srpskog kulturnog saveza iz Švajcarske, na prištinskom aerodromu dočekali čelnici Venca, predstavnici Eparhije raško-prizrenske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Domaćini su goste poveli u obilazak srpskih manastira i spomenika kulture koji su pod zaštitom Uneska.

Divni ljudi, dirljive priče

- Ogromno hvala dugujemo dragim prijateljima iz Venca, koji su nas na svetoj srpskoj zemlji dočekali kao pravi domaćini: od aerodroma, do hotela i različitih mesta na kojima su nam približili istoriju Kosova i Metohije. Omogućili su nam nešto neopisivo lepo, nešto što je ostavilo jak trag u svima nama. Uživali smo u svakom trenutku provedenom s njima. Divni ljudi, dirljive priče... prosto neopisivo - kaže Nenad Milenković, predsednik "ANI Abrašević- CH".

Pomoć malim Petrovićima

Tri brata iz Gračanice, Nemanja (9), Mihajilo (12) i Strahinja (14) Petrović postali su siročad, kada je njihov otac ubio njihovu majku, a zatim i sebi uzeo život. Ovom prilikom ANI "Abrašević CH" donirao ovoj deci 500 švajcarskih franaka.

Ž. Marković
U manastiru Gračanica

Članovi "Abraševića-CH" su sa domaćinima i Vukmanom Krivokućom, predstavnikom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, obišli više svetinja - manastir Gračanicu, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, u Prizrenu crkvu Svetog Đorđa, crkvu Bogorice Ljeviške, prizrensku Bogosloviju, manastir Svetih Arhangela, spomenik Miloša Obilića u Gračanici i Gazimestan. Vladika Teodosije bio je domaćin gostima iz Švajcarske i u svim manastirima sa monaštvom dočekao goste uz bogatu trpezu.

Ž. Marković
Obećao podršku: Sa ambasadorom Lebetom

Ambasador na koncertu

- Imali smo čast da nam na koncertu u Gračanici gost bude Jan-Hubert Lebet, ambasador Švajcarske u Prištini, koji je uživao i obećao podršku i saradnju ambasade sa naša dva udruženja pre svega oko dobijanje viza - rekla je Snežana Jovanović, direktorka Venca.

Ona je dodala da su gosti oduševili publiku, emocije sa bine prenele su se u prvih nekoliko minuta njihovog nastupa na sve u sali koji su sa oduševljenjem i ovacijama pozdravili zemljake iz Švajcarske.

Ž. Marković

Dočekani raširenih ruku

Milenković želi putem "Vesti" posebno da zahvali episkopu Teodosiju, monasima i monahinjama što su ih "primili raširenih ruku i širokog srca i tako uneli spokoj i mir u svakom od nas".

- I pre svega hvala im što čuvaju naše svetinje, što su nam približili istoriju i čuda svih svetinja. Takođe, veliko hvala divnom, dobrom čoveku, po imenu Hranisav, koji nas je u svom hotelu dočekao kao u svom domu. Dobrota i plemenitost, njegova i njegovih saradnika ne mogu da se opišu jednom rečenicom - istakao je Milenković, napomenuvši da je sa njima iz Ciriha na Kosovo doputovala i delegecija SPC na čelu sa ocem Branimirom Petkovićem.

Dva ansambla su održala zajednički koncert za pamćenje u Gračanici. Na koncertu je Venac od gostiju iz Švajcarske dobio specijalno izrađene drvene skulpture - Šumadinci u nošnji. Prijatelje je Venac ispratio autentičnim poklonima: zastavom Republike Srbije, ikonom, maketom manastira Gračanica, krstom, svetom vodicom i grumenjem zemlje s porukom: "Tuđa zemlja tuđi ljudi, rodnoj grudi srce žudi. Neka Vas ovaj grumen Kosovsko-Metohijske zemlje uvek trgne u očuvanju Srpskog Kosova i Metohije."

Zahvalnost Krivokući

- Proveli smo tri predivna dana zajedno i to je sve , kao i ovaj koncert, ostavilo jak utisak u svima nama - rekao je za "Vesti" Vukman Krivokuća, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Nenad Milenković je zahvalio Vukmanu Krivokući koji je "kao naš prijatelj i predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom Srbima u regionu, krenuo s nama i uživao u divnom boravku na Kosmetu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online