Subota 16.09.2017.
00:55
Ž. Marković - Vesti

"Vesti" u Švajcarskoj: Puno srce svete srpske zemlje

Ž. Marković
Episkop Teodosije bio domaćin u svakom manastiru: Poseta Visokim Dečanima

Ovo je bila uzvratna poseta "abraševićevaca", koje su, kao i predstavnike SPC iz Ciriha, Saveza srpskog folklora i Srpskog kulturnog saveza iz Švajcarske, na prištinskom aerodromu dočekali čelnici Venca, predstavnici Eparhije raško-prizrenske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Domaćini su goste poveli u obilazak srpskih manastira i spomenika kulture koji su pod zaštitom Uneska.

Divni ljudi, dirljive priče

- Ogromno hvala dugujemo dragim prijateljima iz Venca, koji su nas na svetoj srpskoj zemlji dočekali kao pravi domaćini: od aerodroma, do hotela i različitih mesta na kojima su nam približili istoriju Kosova i Metohije. Omogućili su nam nešto neopisivo lepo, nešto što je ostavilo jak trag u svima nama. Uživali smo u svakom trenutku provedenom s njima. Divni ljudi, dirljive priče... prosto neopisivo - kaže Nenad Milenković, predsednik "ANI Abrašević- CH".

Pomoć malim Petrovićima

Tri brata iz Gračanice, Nemanja (9), Mihajilo (12) i Strahinja (14) Petrović postali su siročad, kada je njihov otac ubio njihovu majku, a zatim i sebi uzeo život. Ovom prilikom ANI "Abrašević CH" donirao ovoj deci 500 švajcarskih franaka.

Ž. Marković
U manastiru Gračanica

Članovi "Abraševića-CH" su sa domaćinima i Vukmanom Krivokućom, predstavnikom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, obišli više svetinja - manastir Gračanicu, Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, u Prizrenu crkvu Svetog Đorđa, crkvu Bogorice Ljeviške, prizrensku Bogosloviju, manastir Svetih Arhangela, spomenik Miloša Obilića u Gračanici i Gazimestan. Vladika Teodosije bio je domaćin gostima iz Švajcarske i u svim manastirima sa monaštvom dočekao goste uz bogatu trpezu.

Ž. Marković
Obećao podršku: Sa ambasadorom Lebetom

Ambasador na koncertu

- Imali smo čast da nam na koncertu u Gračanici gost bude Jan-Hubert Lebet, ambasador Švajcarske u Prištini, koji je uživao i obećao podršku i saradnju ambasade sa naša dva udruženja pre svega oko dobijanje viza - rekla je Snežana Jovanović, direktorka Venca.

Ona je dodala da su gosti oduševili publiku, emocije sa bine prenele su se u prvih nekoliko minuta njihovog nastupa na sve u sali koji su sa oduševljenjem i ovacijama pozdravili zemljake iz Švajcarske.

Ž. Marković

Dočekani raširenih ruku

Milenković želi putem "Vesti" posebno da zahvali episkopu Teodosiju, monasima i monahinjama što su ih "primili raširenih ruku i širokog srca i tako uneli spokoj i mir u svakom od nas".

- I pre svega hvala im što čuvaju naše svetinje, što su nam približili istoriju i čuda svih svetinja. Takođe, veliko hvala divnom, dobrom čoveku, po imenu Hranisav, koji nas je u svom hotelu dočekao kao u svom domu. Dobrota i plemenitost, njegova i njegovih saradnika ne mogu da se opišu jednom rečenicom - istakao je Milenković, napomenuvši da je sa njima iz Ciriha na Kosovo doputovala i delegecija SPC na čelu sa ocem Branimirom Petkovićem.

Dva ansambla su održala zajednički koncert za pamćenje u Gračanici. Na koncertu je Venac od gostiju iz Švajcarske dobio specijalno izrađene drvene skulpture - Šumadinci u nošnji. Prijatelje je Venac ispratio autentičnim poklonima: zastavom Republike Srbije, ikonom, maketom manastira Gračanica, krstom, svetom vodicom i grumenjem zemlje s porukom: "Tuđa zemlja tuđi ljudi, rodnoj grudi srce žudi. Neka Vas ovaj grumen Kosovsko-Metohijske zemlje uvek trgne u očuvanju Srpskog Kosova i Metohije."

Zahvalnost Krivokući

- Proveli smo tri predivna dana zajedno i to je sve , kao i ovaj koncert, ostavilo jak utisak u svima nama - rekao je za "Vesti" Vukman Krivokuća, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Nenad Milenković je zahvalio Vukmanu Krivokući koji je "kao naš prijatelj i predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom Srbima u regionu, krenuo s nama i uživao u divnom boravku na Kosmetu".

2024 © - Vesti online