Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
10:38
Dojče vele A

"NATO je u strahu, posle prethodne vežbe Rusija je zauzela Krim"

I pored svih ruskih pokušaja smirivanja, članice NATO veoma su zabrinute zbog rusko-beloruske vojnih vežbi "Zapad-2017", a pre svega je reč o istočnoevropskim članicama Alijanse koje strahuju da bi Rusija mogla da ih napadne, navodi "Dojče vele".

EPA/YURI KOCHETKOV
Vojska Rusije u akciji

Dojče Vele  se pita da li je Zapad, dakle NATO, imaginarni neprijatelj rusko-beloruske vojne vežbe nazvane "Zapad-2017"? Navodi se da rusko Ministarstvo odbrane to negira i tvrdi da je manevar "potpuno defanzivne prirode i nije usmeren ni prema jednoj zemlji, niti grupi zemalja".

- Izabrali smo vojna uporišta koja su dosta daleko od granice Ukrajine, Poljske, Litvanije i Letonije - dodaje savetnik beloruskog ministra odbrane  Oleg Vojnov za svaki slučaj, navodi DW.

Navodi se da dve vojske imaju fiktivne neprijatelje kojima su čak dali i imena: Vajšorija, Lubenija i Vesbarija. Međutim baltičke zemlje i Poljska strahuju da bi to mogla da budu i njihova imena. Još uvek se dobro sećaju poslednje ruske vojne vežbe koja se takođe zvala "Zapad" iz 2013. godine. Nekoliko meseci kasnije, Rusija je zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim i tamo je, kao što je poznato - i ostala.

Sumnja u broj učesnika

DW navodi da nepoverenje na NATO strani počinje već kada je u pitanju broj učesnika vežbi. Prema navodima Moskve u vojnoj vežbi učestvuje oko 12.700 vojnika. Zapadni stručnjaci za bezbednost veruju da broj vojnika nije slučajno ispod granice od 13.000, jer su za veći broj i Rusija i NATO obavezni da jedni druge informišu, kao i da pozovu posmatrače druge strane. Ovi stručnjaci veruju da se navodi znatno manji broj od stvarnog. Londonski vojno-naučni Institut Džejns procenjuje da je vežbi učestvuje od 80.000 do 100.000 vojnika.

Stručnjak nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za bezbednosna pitanja i bivši oficir generalštaba Roderih Kizeveter, u intervjuu za radio "Dojčlandfunk" objasnio je da se navedene brojke odnose samo na vojnike u Belorusiji. Kazao je da to "samo deo mnogih drugih vežbi" kojih je istovremeno bilo između Crnog mora i poluostrva Kola.

Bivši general Bundesvera Karl-Hajnc Later, takođe za "Dojčlandfunk" je izjavio da "u Savetu NATO-Rusija jesu bili obavešteni", ali je u Savetu "narušeno poverenje" i sumnja se u tačnost navedenih informacija.

DW navodi da se u istočnim NATO-zemljama širi strah. Šef poljske nacionalne službe za bezbednost Pavel Soloh za privatni radio "Zet" izjavio je da je vežba demonstracija "sposobnosti ruske države za velike ratne akcije" kao i da je "stepen mobilizacije zaista impresivan". I političar nemačkih Liberala (FDP) i zamenik predsednika Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lambsdorf  kaže da su "veliki ruski manevri povod za zabrinutost".

Uznemireni Baltik

Navodi se da general Later doduše ne veruje da je pritom reč o simulaciji napada na Poljsku ili Baltik. Ipak, on smatra da je uznemirenost Baltika "normalna", kao i da bi Rusija mogla da uradi "nešto slično" onome što je uradila u Gruziji, na Krimu ili na istoku Ukrajine. I Roderih Kizeveter ocenjuje da je "malo verovatan" napad na neku od NATO-zemalja. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, za rusku novinsku agenciju Ria novosti izjavio je da manevri ne predstavljaju "neposrednu opasnost za nekog saveznika", ali i dodao da bi Moskva trebalo kroz transparentnost "da otkloni napetosti i spreči nesporazume".

Ali upravo to Rusija ne želi - u tome se slažu gotovo svi zapadni političari zaduženi za bezbednosna pitanja. Političar CDU Kizeveter smatra da je strategija Rusije ta da se "permanentno stvara nesigurnost i šalje signal nedovoljne uračunljivosti", kako bi se NATO države uznemiravale. Uz to, predsednik (Rusije Vladimir) Putin upravo u vreme nemačke predizborne kampanje želi da unese razdor među istočnim članicama NATO koje se osećaju ugroženo i nemačkog društva, "koje više ne zna šta znači kada preti jedna visokonaoružana zemlja".

Litvanska predsednica Dalija Gribauskaite ukazuje na to da istočne NATO-članice danas više nisu toliko ranjive kao nekada.

- Sada smo bolje pripremljeni - kaža ona.

Uz to, SAD su krajem avgusta u Litvaniji stacionirale sedam borbenih aviona. Američka vojna vozila raspoređena su i u Poljskoj.

DW navodi da je, međutim, to koliko je slaba korist od NATO-članstva i prisustva par američkih lovačkih aviona, pokazalo pre godinu dana istraživanje američkog trusta mozgova RAND. Ono ukazuje da je Ahilova peta u odbrani Baltika takozvana "rupa Suvalki".

NATO ne bi mogao da se povuče u slučaju napada

Ukoliko Rusija napadne Baltik, pokazuje studija, potrebno je samo da zauzme taj uzak koridor između Poljske i Litvanija koji se na istoku naslanja na Belorusiju, a na zapadu na rusku eksklavu Kalinjingrad. Time bi se sprečilo NATO snabdevanje na severu.

Studija na kojoj su radili bivši glavni komandant NATO Vesli Klark i bivši komandant Egon Rams, dolazi do zaključka da pešadija NATO "ne bi bila u stanju da se povuče - na licu mesta bi bila uništena".

Ostala bi jedino mogućnost ponovnog osvajanje Baltika, ali to bi završilo "katastrofalno". Za stanovnike Baltika to nisu nimalo ohrabrujući zaključci, navodi DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online