Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.09.2017.
15:39
www.slobodnaevropa.org A

NATO: Rusija nas provocira

Zapadni lideri kritikuju vojne manevre Rusije i Belorusije, predviđene za ovu nedelju, ističući da je njihov cilj "provociranje" NATO-a i "testiranje" njegove odbrambene moći.

pixabay.com
Ruski vojnici

"Rusija sve agresivnija"

Moskva odbacuje ove navode, tvrdeći da su vežbe isključivo odbrambenog karaktera.

- Rusija nas testira i testira u svakoj prilici. Vidimo sve agresivniju Rusiju. Moramo da se suočimo sa tim - izjavio je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

Prema pravilima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), poznatim kao "Bečki dokument", države koje izvode manevre sa učešćem više od 13.000 vojnika moraju da o tome unapred obaveste druge zemlje i omoguće dolazak stranih posmatrača.

Ruski i beloruski zvaničnici tvrde da će u vežbama "Zapad 2017" od 14. do 20. septembra učestvovati oko 12.700 vojnika. Međutim, zapadni vojni zvaničnici i eksperti smatraju da će u manevrima participirati mnogo više pripadnika oružanih snaga - i do 100.000.

U Moskvi ističu da je zabrinutost Zapada neosnovana, naglašavajući da će vežbe biti defanzivnog karaktera i da ne predstavljaju pretnju po ruske susede, NATO ili Zapad.

"Vojni manevri kao maska za oružane akcije"

- Ovo su najveći ruski manevri u poslednje četiri godine - sa više od 100.000 pripadnika ruskih i beloruskih oružanih snaga… na granicama NATO. Njihov cilj je da nas isprovociraju, da testiraju našu odbranu i zbog toga moramo da budemo jaki - istakao je Falon.

NATO je saopštio da će poslati tri posmatrača na vežbu "Zapad 2017", ali je u više navrata zatražio od ruskih i beloruskih vlasti da omoguće veći nadzor.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Moskvu da bude "potpuno transparentna" podsetivši u intervjuu za BBC da Rusija ima podužu istoriju "prikrivanja" broja vojnika u vežbama i "koristi praznine u međunarodnim dokumentima kako bi izbegla međunarodno nadgledanje".

- Videli smo ranije da Rusija koristi velike vojne manevre kao masku ili prethodnicu za agresivne oružane akcije protiv svojih suseda. To se desilo 2008. sa invazijom u Gruziji i aneksijom Krima 2014 - kazao je Stoltenberg.

Rusija izvodi vežbe "Zapad" svake četiri godine koje se rotiraju sa preostale tri u drugim delovima zemlje. Belorusija se graniči sa članicama NATO Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

U njenom susedstvu je i Ukrajina. Manevri će biti održani i u ruskoj enklavi Kalinjingrad koja se nalazi između Poljske i Litvanije na obali Baltičkog mora.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.09.2017. 16:52
Rusija provocira,a fa,šistička aMero-NATO aljajansa ništa drugo ni ne radi već vrši vežbe na ruskoj granici.To se verovatno ne zove provokacija,već kako se to zove:zlo,čin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online