Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
13:52
jutarnji.hr A

Hitlerov "anđeo smrti": Kako je Mengele umakao Mosadu

Hvaljena izraelska obaveštajna agencija Mosad najmanje je dvaput propustila priliku za hvatanje zloglasnog nacističkog lekara Josefa Mengelea koji je poslao stotine hiljada Jevreja u smrt u Aušvicu, tvrdi bivši Mosadov agent.

wikipedia.org
Jozef Mengele

Rafi Ejtan, koji je 1960. vodio akciju hapšenja Adolfa Ajhmana u Argentini, ispričao je da su on i njegov tim tokom lova na nacističke zločince otkrili i Mengeleovo skrovište.

- Istovremeno, kada smo hvatali Ajhmana, otkrili smo da Mengele živi u Buenos Airesu. Pronašli smo njegov stan i stavili ga pod nadzor - ispričao je Eitan za izraelski javni radio nakon što je Mosad skinuo oznaku tajnosti s operacija traganja za "anđelom smrti".

Kao glavni lekar u tom logoru, Mengele je običnim odmahivanjem ruke slao Jevreje u plinske komore i sprovodio šokantne eksperimente na logorašima, navodi se.

Ejtan, sada 90-godišnjak, rekao je kako je Mosad držao Ajhmana držao u sigurnoj kući pre nego što su ga avionom prokrijumčarili iz Buenos Airesa. Tadašnji šef Mosada Isar Harel tražio je da istovremeno uhvate i Mengelea, međutim Ejtan se tome usprotivio.

- Nisam hteo u isto vreme da sprovedem dve operacije jer smo već jednu uspešno privodili kraju. Po mom iskustvu, ako pokušate istovremeno sprovesti i drugu operaciju, rizikujete obe – objasnio je Eitan.

Tako je ostao u Argentini kako bi motrio na Mengelea, dok je idejni tvorac holokausta Ajhman odveden u Izrael, gde je osuđen na smrt vešanjem. Mengele tada nije bio u Buenos Airesu, ali se očekivalo da za nedelju dana dođe s puta.

- Čekali smo ga. U međuvremenu je vest o Ajhmanu obišla svet i Mengele se više nije vratio u stan u Buenos Airesu - kaže Ejtan.

Agentima Mosada Mengele je pobegao i nakon što je otkriven u Brazilu.

Mengele je krajem 1962. sa sigurnošću identifikovan na jednoj farmi kraj Sao Paula. Međutim, Harel je sledeće godine napustio Mosad, a njegov naslednik nije dao zeleno svetlo za operaciju jer je agencija imala druge prioritete u svetu - ispričao je Ejtan.

Dokumenti Mosada otkrivaju i druge propuste, uključujući činjenicu da su Mengelea uglavnom tražili u Paragvaju, iako je bio u Brazilu.

Tu je i skupa operacija praćenja Mengelovog sina Rolfa u Zapadnom Berlinu 1983, u nadi da će ih on dovesti do oca. U toj operaciji je angažovana i atraktivna agentkinja koja se kao sekreterica pokušala približiti Rolfu, ali se ta akcija okončala neuspehom.

Mosad nije znao da je Mengele tada već bio mrtav. Doživio je moždani udar plivajući kod brazilske obale i utopio se 1979. Njegova smrt je potvrđena tek 1985, nakon ekshumacije tela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online