Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
09:29
avaz.ba, Vestionline A

Severna Koreja nije jedina pretnja: Kad bi eksplodirale sve atomske bombe na Zemlji...

Nakon što je Severna Koreja protekle nedelje testirala hidrogensku bombu, planeta se opet našla pred opasnošću globalnog nuklearnog rata. Severnokorejski lider Kim Džong Un očito ne namerava da stane u razvoju i proširivanju svog nuklearnog arsenala. Iako u ovom trenutku ne postoje službeni podaci, veruje se da Severna Koreja trenutno raspolaže sa 10 do 20 nuklearnih bojevih glava.

pixabay.com
Svet danas više nego ikada, strahuje od nuklearnog rata

Stručnjaci i obaveštajne agencije veruju da Kimove atomske bombe još uvek nemaju interkontinentalni domet, ali je pitanje vremena kada će i to moći. Severna Koreja tako je i zvanično postala deveta država na svetu koja u svom arsenalu raspolaže sa atomskim bombama.

Najveći broj nuklearnih bojevih glava imaju, očekivano, Rusija i SAD.

Rusija se nalazi na prvom mestu sa, verovali ili ne, 7.000 atomskih bombi, a u stopu ih prati SAD koje u svom arsenalu raspolažu sa 6.800 bojevih glava. Na trećem mestu po broju nuklearnih bojevih glava nalazi se Francuska sa 300, a slede Kina sa 270 i Velika Britanija sa 215. Pakistan ima između 130 i 140, a Indija 120-130. Najveća misterija, uz Severnu Koreju, kada su u pitanju atomske bombe jeste Izrael.

Dok su sve druge države koje raspolažu atomskim bombama obavljale testove i potpisivale razne međunarodne ugovore o upotrebi i korišćenju nuklearnih bombi, Izrael nikada nije ni potvrdio, ni demantovao navode da je razvio atomsko oružje. Veruje se da je Izrael razvio atomsko naoružanje sredinom 60-tih godina prošlog veka, ali ne postoje baš nikakvi podaci o testiranju atomskih bombi.

Pet država (SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska) su potpisnice međunarodnog ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja (NPT), dok su taj ugovor odbile da potpišu Pakistan, Indija i Severna Koreja. Zanimljivo je da taj ugovor nikada nije bio ni ponuđen Izraelu, iako i "ptice na grani" danas znaju da ta država raspolaže sa nuklearnim arsenalom, piše Avaz.ba.

Koliko Izrael pokušava da sakrije svoj nuklearni program najbolje govori slučaj Mordečaija Vanunua. Vanunu je bio dugogodišnji saradnjik izraelskog nuklearnog istraživačkog centra Negev. Međutim, nije želeo da ćuti o tome šta se tamo dešava, pa je 1986. godine otkrio engleskim medijima da Izrael poseduje atomsku bombu, te da razvija i strašnije oružje od toga.

Nakon što je otvorio dušu, ozloglašena izraelska obaveštajna služba MOSAD je poslala svoje agente, koji su Vanunua drogirali i oteli u Italiji, te ga prebacili u Izrael. Tamo mu je održano suđenje iza zatvorenih vrata i bez advokata, pa je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.

Tokom boravka u zatvoru, bile su mu zabranjene posete, a kada je 2004. godine pušten, izraelska vlada mu je ograničila sve građanske slobode, pa mu tako nije dozvoljeno napuštanje zemlje, niti davanje bilo kakvih izjava za javnost. Izraelske vlasti su ga od 2004. do danas više puta hapsile i osuđivale zbog iznošenja istine, što je naišlo na osudu međunarodne zajednice, ali se u biti ništa nije promenilo.

Izrael tako na sve moguće načine pokušava da sakrije istinu o svom nuklearnom programu, dok sa druge strane ulaže maksimalne napore da sabotira i zaustavi druge zemlje koje nastoje da razviju atomsko oružje, pre svih Iran.

Naravno, nisu samo Izrael i njegove bombe pretnja po planetu. Na Zemlji se u ovom trenutku ukupno nalazi oko 14.000 atomskih bombi, a kad bi sve one eksplodirale život na Zemlji bi nestao i ne bi bio moguć narednih nekoliko stotina godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online