Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.08.2017.
20:30
B. Božin - Vesti A

Dobra vest za roditelje u Nemačkoj: Ubuduće vrtići skoro besplatni!

Roditelji u Hesenu imaju privilegiju da će od idućeg leta šest sati čuvanja dece u vrtićima biti besplatno. To je najavio premijer ove pokrajine Folker Bufijer, koji je još ranije obećao osetna rasterećenja kao podršku roditeljima.

pixabay.com
Podrška roditeljima: Rasterećenje kućnog budžeta

Zajedno sa ministrom privrede Tarekom al Vazirom, Bufijer je prezentovao detalje ove regulative koja po mišljenju nekih ne dolazi slučajno u vreme predizborne kampanje za savezne izbore.
Od 1. avgusta iduće godine u Hesenu će vrtići biti bezmalo besplatni, tačnije gratis će biti šest sati dnevno za treću godinu u ovim ustanovama. Za finansiranje projekta će iz budžeta biti izdvojeno 440 miliona evra, od toga 130 miliona za iduću i 310 miliona za celu 2019.godinu.

Obavezno obdanište?

Potez je u svakom slučaju značajan za ranu socijalizaciju dece. U Ofenbahu skoro 40 odsto dece migrantskog porekla, među kojima je i veliki broj mališana sa Balkana, imaju probleme sa nemačkim jezikom. Ovo se znatno poboljšava ako deca idu u vrtiće. Zato se, pored obaveze pohađanja škole, u Hesenu razmišlja i o uvođenju obaveznih vrtića.

Bufijer je naveo da na ovaj način roditelji značajno štede - u proseku po detetu oko 5.000 evra!

Još u septembru prošle godine su CDU i Zeleni većinom glasova u pokrajinskom parlamentu odbili predlog SPD-a o besplatnoj drugoj godini dece u vrtićima. Zeleni vide u sadašnjem rešenju "kamen temeljac za porodični Hesen", a iz CDU-a poručuju da je ovaj koncept "važan doprinos objedinjavanju posla i porodice".

Kritički tonovi dolaze od strane SPD-a , koji već duže vreme zahteva potpuno besplatne vrtiće. Pokrajinski šef ove partije Torsten Šefer - Gimbel je nazvao potez crno-zelene koalicije "na pola srca".

- Kod mnogih porodica prosečno vreme dece starije od tri godine u vrtićima iznosi sedam i po sati - rekao je on i naglasio da za mlađu decu neće biti skoro nikakvih rasterećenja.

Crno-zelena pokrajinska vlada učvršćuje time konzervativnu sliku porodice koja će samo pola dana biti rasterećena, a popodne će žena opet morati da brine o deci. Šef frakcije FDP-a Rene Rok je takođe kritikovao koncept vlade koji ne prati aktuelne izazove, već se stiče utisak da Bufijer u izbornoj godini "žuri da izdeli poklone, kako je rekao. Levi su, međutim, pozdravili ovo rešenje kao "korak u dobrom pravcu" iza koga treba da slede ostali, kao što je oslobađanje od plaćanja za decu ispod tri godine.

Plaćanje za treću godinu u vrtiću Hesen je ukinuo još pre 10 godina, tačnije samo pet sati na dan. To oslobađanje se sada penje na šest sati dnevno. Hesenski savez gradova i komuna je pozdravio novi koncept vlade i upozorio da sada mora da se vidi kako će komune da izađu na kraj s paušalom po detetu od 136 evra mesečno.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.08.2017. 23:18
E stvarno najveća briga su mi bili ti vrtići u Nemačkoj.Ovi kod nas:pa tp je okej.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online