Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.08.2017.
12:22
blic.rs, Vestionline A

Evo zašto niko ne bi mogao da pobedi u ovom ratu

"Kina će objaviti rat Indiji u slučaju da ne izvede vojsku sa kineske visoravni Doklam", rekao je šef centra za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane Kine Džou Bo, tokom debate u kojoj je učestvovao i bivši general indijske vojske Ašok Mehta.

youtube.com/Spooksandooks
Razlog mogućih sukoba Indije i Kine: Doklam

Hladan tuš oblio je sve gledaoce koji su pratili emisiju. Mehta je kritikovao Kinu zbog, kako je rekao, propagande i oštrih reči kakve nije čuo u poslednjih 50 godina, na šta mu je Džou Bo odgovorio.

- Generale, previše pričate. To nije pravi način da se vodi ovaj razgovor. Dozvolite mi samo da vam kažem ovo. Vi ste na kineskoj teritoriji, ne želite da uđete u rat, što je u redu, i zato morate napustite kinesku teritoriju, da ne biste izazvali takvo stanje - hladnokrvno je odgovorio Bo.

Rat džinova

Malo je verovatno da bi Indija i Kina mogle da uđu u otvoren sukob, jer obe zemlje raspolažu nuklearnim oružjem koje bi u slučaju rata izazvalo nesaglediva razaranja.

Kako je u svojoj analizi naveo američki "Nešnal interest", rat između ove dve zemlje bi bio, gadan, brutalan i kratak, sa dalekosežnim posledicama na svetsku ekonomiju.

Balans moći i geografska ograničenja pokazala bi da rat, osim krvoprolića, malo šta doneo jer nijedna strana ne bi mogla da ostvari potpunu pobedu, zbog čega se dve najmnogoljudnije države i uzdržavaju već 50 godina.

Iako se Indija i Kina graniče na dva mesta, putevi i infrastruktura su na tom područjima slabo razvijeni, pa bilo kakvo slanje mehanizovanih jedinica, ne bi bilo adekvatna opcija.

Kanjoni kroz Tibet i masivne planinske lance, morali bi da se osvajaju pešadijom, koja bi bila laka meta za zasede, zbog čega nijedna strana tako nešto, verovatno, ne bi ni pokušavala.

Ukoliko do rata i dođe, dve sile bi se više sukobljavale na moru i u vazduhu.

Obe zemlje imaju veliki arsenal ratnih aviona, međutim sa 230 "suhoja Su-30", 69 MIG-29 novije generacije i kontingentom "miraža 2.000" Indija verovatno ima dovoljno avijacije da napravi predost u vazduhu.

Upravo zbog ove pretnje, Indija je ušla u pregovore sa Rusijom o kupovini pet sistema S-400.

Međutim, Kini avijacija ne bi ni bila potrebna jer Indija još nema adekvatnu protivraketnu zaštitu neba, a Kina raspolaže velikim brojem upravo ove pretnje, kako nuklearnog tako i konvencionalnog naoružanja, kojim bi mogla da gađa Nju Delhi, ali i druge veće gradove u Indiji, piše u svojoj analizi "Nešnal interest".

Pravu prednost Indija bi mogla da ostvari na moru, jer bi uz pomoć saveznika, SAD i Japana, mogla da preseče uvoz goriva u Kinu iz Afrike i sa Bliskog istoka, što bi za 77 dana, koliko je maksimum što Kina može da izdrži sa rezervama, bio kraj rata, ili totalni napad Kine.

Ukoliko bi do toga došlo, svet bi mogao samo da se skloni u stranu i pusti ih da završe šta imaju, kako ne bi i sam bio uvučen u "sudar slonova".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online