Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.07.2017.
00:46
N. Jokić - Vesti A

Teške posledice klimatskih promena (1): Tonu Njujork i Venecija

Do novembra meseca u centru Venecije možete da vidite dve ogromne ruke koje kao da izlaze iz Velikog kanala u Veneciji da bi pridržale stare zgrade u Gradu duždeva. Ne slučajno, ove dve skulpture visoke po devet metara, delo italijanskog umetnika Lorenca Kinija, izazvale su veliku pažnju proletos na Venecijanskom bijenalu. Poruka je jasna: pridržite Veneciju da ne potone!

EPA/Andrea Merola
Venecija već tone: Trg Svetog Marka pod vodom

Venecija je u opasnosti. Pored Njujorka, Tokija i Singapura, ona je među prvim gradovima koji bi mogli da nestanu zbog podizanja nivoa okeana.

Ledene sante prete brodovima

Da ova opasnost nije umetnička vizija, niti apokaliptično predskazanje, podsetila nas je ovih dana vest o glečeru pedeset puta većem od Pariza koji se odlomio od Antarktika. Napuštajući južni pol, ledeni kolos visok 350 metara, dug 200 kilometara i težak oko 1.000 milijardi tona, počeo je da pluta prema severu, ka toplijim vodama.

Pašnjaci na Antarktiku?

Da li je sve ovo posledica opšteg zagrevanja planete izazvanog zagađenjem i da li će u budućnosti Južni pol biti zelen? Britanski i francuski stručnjaci ne odgovaraju ni potvrdno, ni odrečno.
"Nedostaju nam podaci o tome šta se dešava u okeanu ispod naslaga leda", objašnjava Katrin Ric.

Otcepljivanje najvećeg glečera u istoriji oslabiće džinovsku ledenu barijeru Larsen C, na istočnom delu Južnog pola. Na duži rok ovaj događaj dovešće do porasta nivoa okeana.

Britanski stručnjaci koji rade u projektu Midas i prate promene na Južnom polu kažu da je teško predvideti šta će biti sa ovim ledenim blokom. "Može da ostane ceo, ali verovatnije je da će se, idući ka severu, ka toplijim vodama, raspasti u delove", rekao je novinarima Adrijan Lukman, šef projekta Midas.

Odlamanje glečera moglo bi da donese probleme u međunarodnom pomorskom saobraćaju ukoliko neki njegovi delovi krenu u pravcu Latinske Amerike.

Duplo zagrevanje

Katrin Ric, direktor Instituta za geološke nauke i okolinu iz Grenobla, podseća da Južni pol (Antarktik) čini slatkovodni led koji počiva na tlu, za razliku od Severnog pola (Arktik) čije ledenjake čini slana voda. Otapanje ostatka ledenjaka na Južnom polu, moglo bi, da izazove znatno povećanje nivoa mora, ali i pad saliniteta (udela soli) u tim vodama.

Jedino što je sigurno, kažu britanski i francuski stručnjaci, jeste da je u toku dvostruki prirodni proces. S jedne strane okean donosi toplotu koja otapa led odozdo. Istovremeno, atmosfera slično čini odozgo proširujući pukotine u ledenjacima.

"Konstatujemo da se na tom mestu gde se nalaze barijere nazvane Larsen, ledenjaci odlamaju od 1995. godine", kaže Katrin Ric dodajući da je to znak da je u toku proces koji nije postojao ranije. "Mase leda koje se sada cepaju stare su više od 10.000 godina i primećujemo da se taj proces sve više pomera ka jugu, prema centru Južnog pola", kaže ona.

Amerika na udaru

Američki okeanografski institut predviđa rast nivoa voda na planeti od 2,7 do 7 metara do 2100. godine. U tom slučaju, razarajuće poplave postale bi učestale. Ovo predviđanje moglo bi da se ostvari u slučaju da ne bude smanjena količina gasova koji odlaze u atmosferu i stvaraju efekat staklene bašte. Ako bi se taj scenario ostvario, temperatura bi skočila za 3 do 5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijsko doba. "To bi moglo da ima teške posledice za SAD. Milioni Amerikanaca žive danas na obalama koje bi mogle da budu poplavljene", piše u izveštaju.

Sutra - Teške posledice klimatskih promena i zagrevanja planete (2): Okeani bolesni od zagrevanja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online