Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
08:32
Vestionline, Tanjug A

EU Balkanu: Kad vi ispunite sve, i mi ćemo svoje

Samit u Trstu bio je važan i uspešan događaj koji je potvrdio je perspektivu integracije Zapadnog Balkan i doneo zajednički rad na projektima, saopštila je EU.

Reuters
Prvo reforme, pa članstvo u EU

"Na ovom važnom samitu čiji je domaćin bila Italija na prvom mestu smo potvrdili perspektivu integracija Zapadnog Balkana u EU", navodi se u saopštenju Evropske komisije izdatom po završetku jučerašnjeg samita Zapadnog Balkana u Trstu.

Iz Evropske komisije ističu da su lideri iz regiona sa sagovornicima iz zemalja članica i visokim EU predstavnicima razgovarali o ”ključnim oblastima regionalne saranje” kao i da su ”postavljene konkrene mere u cilju boljeg povezivanja infrastrukture, ekonomija i ljudi u regionu.” 

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, kako se dodaje, jasno žele dublju integraciju u EU, što je jasno podržano i od strane građana u regionu. 

- Sa EU strane mi smo odlučni da ostavimo otvorena vrata i da garantujemo da postoji budućnost u našoj Uniji za svakoga od njih. Čim se ispune potrebne reforme mi ćemo ispuniti obećanja sa naše strane - poručila je na kraju samita u Trstu potpredsednica Evropske komsije i šefica EU diplomatije Federika Mogerini. 

Ona je dodala da su "praktični projekti" ono što predstavlja drugi veliki uspeh ovog samita. 

- Mnogi projekti su finansirani, velikoj meri zahvaljujući fondovima EU, a potpisan je i veoma važan Ugovor o trasportnoj zajednici koji otvara nove konekcije u regionu, ali i veze regiona sa EU - dodala je Mogerini. 

Evropska komisija podseća da su pored Federike Mogerini sastancima, forumima i potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici u Trstu prisustvovali i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i komesarka za transport Vioeleta Bulc, kao i predstavnici Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Slovenije i Velike Britanije. 

"Svi učesnici sa zadovoljstvom očekuju nove sastanaka na visokom nivou koji bi se održali u samom regionu", navodi se u saopštenju Evropske komsije. 

Evropska komisija dodaje da je predsedavajući EU u ime Unije sa pet zapadnobalkanskih zemalja potpisao Ugovor o transportnoj zajednici koji bi trebalo da doprinese poboljšanju infrastrukture i boljem kavlitetu transportnih usluga u regionu. 

"To će istovremeno pomoći i usaglašavanju nacionalnih transportnih zakona u regiona sa zakonodavstvom koje je na snazi u EU i tako doprineti boljoj saradnji i bržem putu ka članstvu u Uniji, navodi se u Briselu. Istovremeno, BiH je pozvana da "što pre" potpiše ovaj Ugovor. 

U saopštenju iz sedišta Evropske komisije u Briselu navodi se da su se na samitu u Trstu lideri sa Zapadnog Balkana dogovorili oko akcionog plana za razvoj Regionalne ekonomske oblasti što će "stvoriti tržište od 20 miliona ljudi, privući investiciji i otvoriti nova radna mesta". 

Komisija će ovu inicijativu podržati sa paketom od 7 milona evra kako bi se pomoglo poboljšanju investicione klime, strategijama ”pametne specijalizacije” i Zapadnobalkanskim investicionom forumu. 

Sam Komorski investicioni forum, koji obuhvata privredne komore zemalja regiona, na samitu je promovisao svjou stalnu kancelariju koja bi Regionalnu ekonomsku oblast trebalo da staviti u konkretnu službu kompanijama iz regiona. 

Evropska komisija najavila je i dodatno finansiranje Programa za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana sa 48 milona evra, što bi trebalo da donese oko 250 milona evra kompanijama u regionu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online