Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
11:11
Vestionline, Tanjug A

Erdogan poručio: EU nam nije potrebna

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska smatrati "utešnim" ukoliko EU kaže da ta zemlja ne može da bude primljena u članstvo, kao i da je Turska sposobna da "stoji na svojim nogama". On je u intervjuu za britanski BBC demantovao da je u toj zemlji uhapšeno 150 novinara i naveo da su svega dve osobe sa novinarskim legitimacijama u zatvoru.

Reuters
Turska stabilno stoji na svojim nogama: Redžep Tajip Erdogan

Kako se navodi, ta njegova tvrdnja dolazi u momentu kada je direktoru lokalne organizacije Amnesti internešnal i još devet osoba produžen pritvor, a oni su optuženi da su članovi "naoružane terorističke organizacije", iako nije navedeno tačno koje.

Hapšenje novinara

Oko 160 medija je zatvoreno, a 2.500 medijskih radnika otpušteno, a prema Odboru za zaštitu novinara Turska je najveći tamničar novinara na svetu, navodi BBC. Sve to predsednik Erdogan osporava.

- Vidite, vi sada govorite više od mene, imate više slobode od mene. Trenutno mi ne dajete pravo na slobodu. Radite intervju sa mnom, ali mi ne dajete priliku da govorim. Niko ovde nije uhapšen zbog novinarstva, moramo da objavimo to. Opozicioni novinari pišu dosta uvredljivih tekstova o meni. To su radili i nedavno, tokom marša (završenog u nedelju). Ti uvredljivi članci su još tu. Osobe u zatvoru nemaju zvanje novinara. Neki od njih su sarađivali sa terorističkim organizacijama, neki su uhapšeni zbog posedovanja vatrenog oružja, neki zbog uništavanja i pljačke bankomata - rekao je Erdogan.

Govoreći o članovina novinarskog sindikata koji su na nedavno održanom protestu uzvikivali "Dosta", Erdogan je rekao da su nosili novinarske oznake, ali da to nisu bile zvanične novinarske legitimacije.

- Broj uhapšenih novinara nije 170 kao što kažete, to su laži. To stalno ponavljamo - rekao je Erdogan.

Infiltrirana opozicija

Govoreći o opoziciji u Turskoj, Erdogan je rekao da su se oni infiltrirali u pravosuđe, vojsku, policiju i medije.

- Na taj način su organizovali i pokušali da izvedu puč. Radiće zajedno na rušenju države, a onda će tražiti utočište kao novinari kako bi se spasili. To nije prihvatljivo. Ne bojimo se tvrdnji i pisanja o tome - rekao je Erdogan.

Hapšenje novinara, povećalo je uzbunu na međunarodnom nivou i povećalo strahove da je sloboda izražavanja potisnuta pod Erdoganom. Ta zabrinutost otežava kandidaturu zemlje za članstvo u EU, a Erdogan optužuje Uniju da "gubi vreme Turskoj".

- Mi smo lojalni našem svetu. Ukoliko EU otvoreno kaže "ne možemo da primimo Tursku u EU", to je za nas olakšavajuća okolnost. U tom slučaju pokrenućemo naš plan B i C. EU nam nije neophodna...Opušteni smo - rekao je Erdogan BBC-u.

Turci i neće u EU

Prema njegovim rečima, većina građana Turske i ne želi EU.

- Jednom davno, za vreme mog prvog mandata kao premijera, Turska je bila opisivana kao zemlja koja je ostvarila tihu revoluciju za vreme samita lidera EU. Ali sada, ta ista EU ne samo da nas više ne poziva na samite lidera EU, već i gube naše vreme. Takva je trenutna situacija - rekao je Erdogan.

Kako je objasnio, većina Turaka više ne želi EU i "veruje da je njen pristup EU neiskren".

- Uprkos svemu ovome nastavićemo da budemo iskreni sa EU još neko vreme.Videćemo šta će nam to doneti - rekao je turski predsednik.

On je intervju dao BBC-u skoro godinu dana nakon neuspelog državnog udara u Turskoj, tokom kojeg je poginulo 260 osoba.

Od tada i dalje je na snazi vanredna situacija, više od 50.000 osoba je uhapšeno, a 140.000 otpušteno ili suspendovano.

Podrška Kataru

Upitan o podršci koju Turska daje Kataru i tome da bi tenzije mogle da se razviju u konflikt, Erdogan je rekao da Turska nije deo te krize i da želi da pomogne u pronalaženju rešenja krize.

- Vi me sada to pitate, ali zašto to ne pitate SAD, Francusku uli Englesku. Mi nismo deo ove krize. Naprotiv, u regionu zaliva mi želimo da promovišemo dijalog i mir. Žurimo da nađemo rešenje. Turska nikada nije za ubijanje muslimana u ovom regionu. Ne želimo da vidimo kako se muslimani bore jedni protiv drugih. Siti smo toga - rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, Turska ne želi da u Kataru vidi ono što se dešava u drugim zemljama.

- Ne želimo da vidimo ono što se dešava u Jemenu, ili razvoj situacije kao u Palestini ili Libiji. Jasno je šta se dešava u Siriji i Iraku. Turska plaća cenu zbog tih pitanja. Mi to ne želimo. Zbog svega toga ne prihvatamo ovo ni za Katar - rekao je Erdogan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online