Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
07:39
N. Jokić - Vesti A

EU ćuti pred Turskom

Asil Gul me je čekala u poslaničkom kafeu Saveta Evrope u Strazburu, upravo onog dana kada su svi objavili da je tužilac u Istanbulu zatražio doživotnu robiju za njenog muža, novinara "Džumhurijeta" Erdema Gula i njegovog kolegu Đana Dundara.

N. Jokić
U smrtnoj opasnosti: Sagovornica "Vesti" Asil Gul

Srednjeg rasta, četrdesetih godina, Asil je kao u nekoj simboličnoj scenografiji, sedela između dve turske poslanice, elegantne i ljubazne, ali zabrađene maramama - što je znak da pripadaju vladajućoj islamsko-konzervativnoj stranci progresa. Ova partija koja tursku državu polako pretvara u lični režim predsednika Erdogana, smatra Erdema Gula i Đana Dundara - izdajnicima prvog reda, jer su 29. maja prošle godine, nekoliko dana uoči izbora, objavili slike oružja koje su kamioni sa oznakama humanitarne organizacije, u pratnji državnih tajnih službi, prevozili islamistima u Siriju.

Bajden je bolji

"Američki potpredsednik Džo Bajden bio je nedavno u Turskoj i tom prilikom je kritikovao vladu zbog stanja u kome se nalaze prava na slobodno izražavanje u Turskoj", kaže Asil Gul dodajući da EU to nije bila u stanju da uradi. "Bajden se susreo sa više ambasadora i više novinara iz opozicije, što EU nije do sada uradila", dodaje ona.

Pretnje novinarima

Predsednik Erdogan ostvario je pretnju da će novinari "skupo platiti" to što su se mešali u svoj posao: tužilac u Istanbulu ne samo da ih tereti za špijunažu i odavanje državne tajne, već i za spremanje državnog udara.

- Očekivala sam nešto loše, ali ne u ovoj meri. Sve mi ovo teže pada zbog naše dece jer ona najviše pate, otac im nedostaje - kaže Asil pokazujući mi fotografije svojih ćerki.
Asil je takođe novinarka, nedavno je otpuštena. Došla je u Strazbur da evropskom komesaru za ljudska prava i drugim ljudima iz Saveta Evrope, čiji je član i Turska, lično kaže sve o hapšenju njenog muža.

- U Turskoj je novinarska profesija kriminalizovana, svi koji su opoziciono orijentisani optuženi su na ovaj ili onaj način za terorizam, pomaganje terorista ili izdaju otadžbine - kaže Asil, dodajući da je ranije bilo teško u ovoj profesiji zbog nezaposlenosti i straha od gubljenja posla. "Danas nas gone u zatvor i život nam više nije siguran", kaže ona.

Blagi prekori

Čelnici EU do sada su se ograničavali samo na kurtoazne kritike Turske. Brisel se ponaša kao orijentalni trgovac tepisima i utvrđuje pazar: ukoliko Turska blokira dva miliona izbeglica na svojoj teritoriji, EU joj daje tri milijarde evra, obećano joj je i otvaranje davno "zaleđenih" poglavlja za prijem u EU i ukidanje viza za 70 miliona njenih građana.

- Iskreno govoreći, ja vidim EU kao nekoga ko gleda na Tursku jedino kroz prizmu kapitala, isključivo kao tržište. EU danas Turskoj faktički kaže: zadrži izbeglice i možeš bez problema da držiš u zatvoru novinare Đana Dundara i Erdema Gula - kaže Asil dodajući da očekuje od EU da poštuje sopstvene principe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online