Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
13:49
Dojče vele, Vestionline A

DW: Tramp stiže u Novu Evropu

Pre dolaska u Hamburg na samit G20, Donald Tramp putuje u Varšavu gde će se sastati s 12 lidera Inicijative tri mora. Među tim zemljama između Baltika, Crnog i Jadranskog mora, Poljska želi da ima glavnu ulogu, piše nermački državni radio "Dojče vele".

Reuters
Donald Tramp dolazi u Poljsku da jača NATO

Napetost u Varšavi raste već danima, nije prvi put da neki američki predsednik dolazi u Poljsku: nakon posete Ričarda Niksona 1972, bilo je ukupno deset takvih događaja. 

Nije to ni prvi sastanak regionalnih lidera u Poljskoj, ali ove srede i četvrtka događa se sve to odjednom. Donald Tramp, jedan sasvim drugačiji američki predsednik, u Varšavi će se sastati sa dvanaest lidera država od Estonije, do Bugarske, uključujući i Austriju.

O čemu će Tramp pričati?

Kako se čulo iz Bele kuće, Tramp u Poljskoj želi da iskaže  nepokolebljivu podršku Amerike nekim od svojih najbližih saveznika i da naglasi da je jedan od najvećih prioriteta za aktuelnu američku vladu jačanje kolektivne obrambene moći NATO .

Reč je i o  zajedničkim vrednostima i interesima  i tešnjoj vezi sa Srednjom Evropom. Tramp namerava da tom prilikom položi venac žrtvama Varšavskog ustanka i da održi  važan  govor, navodi nemački radio.

Za američke lidera poseta Varšavi gotovo uvek je nešto kao poseta domaćem terenu: demonstranata gotovo i da neće biti, ali zato će biti mnogo dokaza istorijskih veza i prijateljstva Poljske i SAD.

Varšava se neće samo pokazati kao dobar domaćin lideru  Zemlje neograničenih mogućnosti , već i kao inicijator regionalne  Inicijative tri mora .

Poljski predsednik Andžej Duda za tu inicijativu neumorno se zalaže - poslednji put je to bilo u Bratislavi ovog maja.

Šta želi Poljska?

Poljska želi da preko te regionalne zajednice učestvuje u izgradnji čitave evroatlantske celine , izjavio je Duda.  Srednja Evropa je za Poljsku  sasvim prirodno političko okruženje  i zato i Varšava teži da Srednja Evropa bude  bezbedna i koherentna i da se dinamično ekonomski razvija , navodi "Dojče vele".

Duda ukazuje da je, slično saradnji između istočnih članica NATO - poljski predsednik ih naziva  Devetorka iz Bukurešta  - i ovoj inicijativi cilj da deluje unutar postojećih struktura Evropske unije.

Inicijativa tri mora  ne teži stvaranju nekakvog bloka niti želi da sprovodi sopstvenu spoljnu politiku, uveravaju iz tih zemalja.

Isto tako, to nije zamena za Višegradsku grupu  najkonkretniji oblik saradnje u tom regionu i spona Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke. 

Inicijativa 3 mora

Umesto toga,  Inicijativa tri mora  se zalaže za zajedničke infrastrukturne projekte kao što je autoput između severa i juga kroz istok Evrope, takozvana Via Carpatia, a želja je i da se pomogne siromašnijim regionima uz istočnu granicu Evropske unije.

Trebalo bi poboljšati i protok zemnog gasa i drugih energenata kroz te zemlje, kako zbog bezbednosti u snabdevanju, tako i zbog uspešnijeg nadmetanja na tržištu. 

Sve su to, uveren je Duda,  logične posledice  članstva u Evropskoj uniji i NATO.

Ipak, sve te ideje zvuče poznato - jednom je već je postojala jedna poljska inicijativa  između mora  u kojoj je Varšava pre Drugog svetskog rata pokušavala da stvori sponu između manjih zemalja stisnutih između nacističke Nemačke i agresivnog Sovjetskog Saveza - s poznatim ishodom, naveo je nemački radio. 

Mora su tada još bila samo Baltičko i Crno, a sada je Poljska sklonija kraku ka Jadranu, odnosno ka Hrvatskoj - prvi sastanak Inicijative i jeste održan 2016. u toj zemlji.

I još jedno sećanje se budi, i to baš zbog posete Trampa: kada su SAD 2003. krenule u obaranje režima Sadama Huseina u Iraku, Nemačka je objavila da  nije spremna za avanture , ali su se u

Koaliciji voljnih  našle i Poljska i Mađarska i Češka, te nove članice NATO tada su sebe nazvale  Nova Evropa .

Susret sa Novom Evropom

Ovih dana, dakle, Tramp se susreće sa tom  Novom Evropom  - sa vladama, barem onima u Mađarskoj i Poljskoj, koje su takođe veoma skeptične prema liberalnoj demokratiji i establišmentu.

I iako je istina da su mnoge od tih zemalja istoka zabrinute zbog nejasnog Trampovog stava prema Rusiji i NATO, Poljska ipak pušta američkog predsednika da bude glavni junak u svojoj čudnoj igri, preneo je "Dojče vele".

Tako bi moglo da započne novo prijateljstvo između SAD i  Nove Evrope , ovoga puta i uz pomoć dva nova faktora: prvom isporukom tečnog gasa iz SAD u Poljsku što toj zemlji daje nadu da može da okonča svoju gotovo potpunu zavisnost od gasa iz Rusije, i drugo, činjenica da su po prvi put vojnici NATO zaista prisutni u Poljskoj i na Baltiku.

Početkom godine svečano je otvorena komanda jedinica NATO u Poljskoj i državama Baltika u Elblagu na severu Poljske. Tu se nalazi 280 oficira iz 13 zemalja koji komanduju borbenom grupom sa 1.270 pretežno američkih vojnika.

Doduše, to slanje vojnika NATO gotovo da nema veze s Trampom - to je odlučio NATO još tokom mandata Baraka Obame i to je bila reakcija na rusku agresiju protiv Ukrajine i zveckanje oružjem Moskve protiv čitavog NATO.

Trampov put u Varšavu uoči samita G20 se u Poljskoj shvata kao jasno priznanje vernosti Poljske SAD i kao jasan politički znak. S druge strane, u Varšavi ne žele da vide da to može da se shvati i kao korak ka još većoj podeli unutar Evropske unije. 

A za Trampa je ta poseta i prilika da bar negde u Evropi bude dočekan aplauzom i ovacijama - što sigurno neće dobiti na samitu u Hamburgu i na zapadu Evrope, zaključio je nemački državni radio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online