Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
13:11
Vestionline, Tanjug A

AP: Trampova šansa da popravi utisak u Evropi i kod Putina

Američki predsednik Donald Tramp saznaće ove nedelje da li će dobiti "drugu šansu" da ostavi utisak kada se bude vratio u Evropu i po prvi put sreo sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, piše AP.

EPA/Olivier Douliery
Šansa za Trampa

Trampova prva poseta kontinentu u maju izazvala je uznemirenje među evropskim saveznicima kada je odbio da eksplicitno podrži sporazum NATO-a o zajedničkoj odbrani i kritikovao evropske lidere jer ne troše više na svoje oružane snage.

Ovog puta, Tramp će iskoristiti odlazak u Poljsku i Nemačku da pokuša da izvede "lukavi čin balansiranja" poboljšanja veza sa Moskvom, u vreme kada su odnosi opterećeni, dok će istovremeno predstaviti SAD kao kontrolora protiv ruske agresije, navodi AP.

Tramp će se sastati sa Putinom na marginama Samita G20 u nemačkom gradu Hamburgu, 7. i 8. jula.

Svaki aspekt sastanka dvojice "nepredvidljivih lidera" biće pažljivo posmatran zbog istrage o navodnoj umešanosti Moskve u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i navodnog dosluha članova Trampove kampanje i Rusije. 

Zbog "istrage koja visi u vazduhu", navodi AP, slaba su očekivanja da će na sastanku lidera SAD i Rusije biti postignut značajan napredak o teškim pitanjima, poput krize u Ukrajini ili sukoba u Siriji.

Trampov susret sa Putinom biće jedan od najmanje devet sastanaka koje će predsednik SAD imati sa liderima drugih zemalja u Hamburgu, tokom samita Grupe 20. 

Pre toga, on će svratiti u Poljsku, čiji lideri traže uverenje da će se tamo nastaviti prisustvo snaga SAD i NATO, dok god, kako navode, regionalnoj bezbednosti preti Rusija. 

Tramp zauzvrat očekuje topao prijem u Poljskoj, gde će održati svoj prvi govor u stranoj zemlji. 

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da će Tramp ponoviti posvećenost SAD članu 5. NATO, koji kaže da je napad na jednu članicu Alijanse napad na sve njih.

Prema rečima Trampovih savetnika, očekuje se da će ukazati i na potrebu razvoja "zajedničkog pristupa Rusiji". 

- On bi voleo da SAD i čitav Zapad razviju konstruktivniji odnos s Rusijom, ali je on takođe jasno stavio do znanja da ćemo uraditi šta je potrebno da se suprotstavimo destabilizacionom ponašanju Rusije - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele Kuće H. R. Mekmaster. 

Tramp nema poseban program za sastanak sa ruskim predsednikom i tek treba da se pripreme detalji za organizovanje susreta, saopštili su pomoćnici Bele kuće. 

Tramp je imao tri telefonska razgovora s Putinom od kada je stupio na dužnost. 

U prošlosti, na kontradiktorne načine je opisivao svoje odnose sa Putinom, insistirajući tokom kampanje da se ne seća sastanka s njim.

Ipak, ranije je naveo da su razgovaralo o takmičenju za "Mis univerzum" 2013. godine u Moskvi. 

Ovo će biti prvo Trampovo putovanje u inostranstvo od kada je objavio da će se SAD povući iz sporazuma o klimatskim promenama iz Pariza.

To je odluka zbog koje su žaljenje izarazili brojni svetski lideri, podseća američka agencija. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online