Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
10:02
Sputnjik A

Da li se spremaju za rat? Jeziv broj nuklearnih glava u svetu

Iako se količina nuklearnog oružja u svetu polako smanjuje, mnoge države saopštavaju da nastavljaju razvoj i modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, navodi Stokholmski međunarodni institut za istraživanje problema mira (SIPRI) u svom saopštenju za štampu povodom objavljivanja godišnjih podataka o zalihama nuklearnog oružja u svetu.

wallpaperswidefree.com
Svetske sile ne odustaju od razvoja nuklearnog arsenala (Foto: Ilustracija)

Prema podacima instituta SIPRI, početkom 2017. godine u posedu devet država - SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Kine, Indije i Pakistana, Izraela i Severne Koreje nalazilo se oko 14.935 nuklearnih bojevih glava. To je nešto malo manje nego prošle godine kada je bilo 15.395 jedinica. Iz navedenog broja operativno je bilo oko 4.150 jedinica, objašnjavaju analitičari instituta. 

Nuklearne sile ne nameravaju da se odreknu svog arsenala. Severna Koreja ima materijal za 10-12 nuklearnih bojevih glava, a devet sila 14.935.

Eksperti SIPRI su još jednom konstatovali da se smanjenje naoružanja vrši, pre svega, na račun nuklearnog arsenala SAD i Rusije koje poseduju 93 odsto svetskih zaliha nuklearnog oružja. 

Ipak, proces se kreće polako, bez obzira na međunarodne sporazume, smatraju u SSIPRI. U isto vreme, nastavljaju eksperti, obe zemlje imaju dugoročne i skupe programe modernizacije nuklearnog oružja. SAD na primer, planiraju na potroše u periodi 2017-2026. godine 400 milijardi dolara na podršku i obnovu svojih nuklearnih sila. Nije isključeno da SAD u narednih 30 godina potroše na nuklearne programe do bilion dolara. 

- Prognozirani rast američkih rashoda nije neočekivano. Aktuelna administracija SAD nastavlja ambiciozne planove nuklearne modernizacije koje je pokrenuo Barak Obama - rekao je jedan od istraživača SIPRI Hans Kirstensen, čije reči se navode u saopštenju za štampu. 

U analitičkom izveštaju SIPRI se navodi da arsenali drugih nuklearnih država nisu veliki, ali sve te države ili su počele sa instalacijom novih sistema za prevoz nuklearnog oružja ili su objavili o ovakvim programima. Kao primer takvih država eksperti navode Kinu, Indiju i Pakistan. 

Analitičari smatraju da Severna Koreja raspolaže sa materijalom dovoljnim za pravljenje 10-12 nuklearnih bojevih glava, što pokazuje da su se mogućnosti Severne Koreje proširile u odnosu na 2016. godinu. Severna Koreja je prošle godine izvela neverovatan broj testiranja različitih raketnih sistema sa promenljivim rezultatima. 

- Bez obzira na nedavni progres u međunarodnim pregovorima o zabrani nuklearnog oružja, svih 9 država imaju dugoročne programe za modernizaciju. To govori da ni jedna od ovih država neće biti spremna da se odrekne svojih nuklearnih arsenala u doglednoj budućnosti - navodi istraživač SIPRI Šenon Kajl u saopštenju za štampu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online