Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.03.2017.
09:58
Sputnjik A

Moskva, Peking i Vašington potežu nano-oružje

Rusija, Kina i SAD su, prema nekim podacima, počele da ulažu ozbiljna sredstva u razvoj "nano-oružja" — robota i dronova veličine insekata, piše "Atlantiko".

pixabay.com
Budućnost naoružanja leži u dronovima u obliku insekata

U članku lista navodi se da takvo oružje je prepuno opasnosti, na primer, moći će da se koristiti za prevoz patogena raznih bolesti. I na kraju može da padne u ruke terorista.

Kako je objasnio u intervjuu za "Atlantiko“ francuski ekonomista Mišel Vol, minijaturni dronovi, čije stvaranje je već moguće na sadašnjem nivou razvoja tehnologije, mogu da se prvenstveno koriste za izvođenje obaveštajnih operacija.

Istovremeno, ekspert je naglasio da će programeri takvih „robota-insekata“, ili kako ih naziva sam Vol, "bioničkih stršljenova“, morati da reše niz tehničkih problema, jer će za dostizanje prihvatljivih pokazatelja u pogledu trajanja i dužine leta, kao i za snimanje, skladištenje i prenos slika biti potreban pouzdan izvor energije.

Zbog male veličine ovih mašina, na njih neće moći da se ugradi oružje, tako da će za njihovu upotrebu direktno u borbi biti potrebno da se stvori potpuno novo naoružanje koje će raditi na još uvek nepoznatim principima, istakao je Vol.

Naravno, minijaturne mašine mogu da se kao biološko oružje, to jest kao sredstvo isporuke patogena različitih bolesti, međutim ovakva upotreba biće prilično ograničena međunarodnim pravom i može se okrenuti protiv vlasnika aparata, upozorio je on.

Prema mišljenju ekonomiste, zabrinutost koju su izrazili neki futurolozi da bi takvo oružje moglo da dospe u ruke terorista, delimično je opravdana, ali sličan rizik postoji uopšte za sve vrste oružja.

Istovremeno, podseća Vol, nijedna teroristička grupa još uvek nije uspela da se domogne uzoraka prenosivog nuklearnog punjenja, iako oni postoje pedesetak godina. Prema mišljenju analitičara, to je zbog činjenice da između stvaranja oružja i njegove pojave na crnom tržištu uvek prolazi veoma dug vremenski period i, samim tim, teroristima još dugo neće biti suđeno da koriste "bioničke stršljenove“.

Rusija i Kina ulažu u razvoj naoružanja

Francuski politikolog Siril Bret rekao je za "Atlantiko“ da Rusija i Kina ulažu u razvoj nano-tehnologije u okviru programa modernizacije svojih oružanih snaga koji su pokrenuti početkom ove decenije. U Rusiji je ovakav program pokrenut 2009. godine posle "rata u Gruziji“ u kojem su se manifestovale "zastarele karakteristike ruske vojske“, istakao je Bret i, zahvaljujući tome što je budžet za odbranu povećan do četiri odsto BDP-a, Moskva je uspela da usmeri velike investicije u tehnološki sektor.

Bret je naglasio da je Rusija tradicionalno bila izvor inovacija u avijaciji i izradi raketa, dok je sektor nano-tehnologije bio neka vrsta "tehnološke ledine“, gde se zemlja nije pokazala. Upravo zato je Moskva i odlučila da se fokusira na ovu oblast "po uzorku na ono što je već postigla na planu informacionih tehnologija“, istakao je on.

Sa svoje strane, Kina sada završava pravu "revoluciju“ u odbrani: država je uspela da pređe sa "preterano velike, neopremljene vojske, uglavnom fokusirane na održavanje unutrašnjeg reda“, na ozbiljnu oružanu snagu koja je sposobna da zaštiti najvažnije ekonomske interese Pekinga u inostranstvu, smatra Bret.

Kao i Rusija, i Kina je uspela da postigne veliki uspeh u oblasti sajber-ratovanja, stvarajući posebne "internet trupe“ i sada se Peking nada da će uhvatiti korak sa SAD i njihovim saveznikom Japanom u nano-tehnologijama, objasnio je ovaj ekspert.

U principu, i Rusija i Kina ulažu u nano-tehnologije kako bi se pripremile za "sledeću fazu konfrontacije sa Sjedinjenim Američkim Državama“, uveren je Bret.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.04.2017. 21:32
Nano tehnologija bi se trebala zasnivati na principima kvantne mehanike, za razliku od mikrotehnologija za koje je dovoljan klasican pristup.
Ponedeljak 03.04.2017. 21:34
Lakše je proizvesti elektronske ometace kao za bespilotne letelice i ovakvi uredjaji gube svoju svrhu. Bice dobri za tehnološki zaostale zemlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online