Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
16:21
sputniknews.com, Vestionline A

Trampe, zaustavi Erdogana: Agresivna strategija Turske u Siriji vodi ka ozbiljnom sukobu sa SAD

Turski napadi na Kurde u Siriji i Iraku produbili su napetosti između Ankare i Vašingtona. Da li to može dovesti do većeg sukoba?, piše "Sputnjik".

Reuters
Trampe, zaustavi Erdogana: Kurdske žene protestuju protiv turskih napada na Kurde

Ameri hoće "balkanizaciju" Bliskog istoka

Nezavisna analitičarka Ketrin Šakdam tvrdi da turski napadi na pozicije Kurda odražavaju agresivnu strategiju severnog sirijskog suseda, kojom predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da obnovi Otomansku imperiju i ponovo postane najmoćnija snaga na Bliskom istoku.

Šakdam naglašava da se sukob između Turaka i Kurda - praktično rat unutar rata - odvija već duže vreme, ali da sada po prvi put američke trupe patroliraju tursko-kurdskom granicom. Narušeni odnosi između doskorašnjih bliskih saveznika SAD i Turske, ovu vest čine veoma značajnom.

Turska je druga najveća vojna sila NATO-a, a Amerikanci uporno tvrde da NATO nije umešan u rat u Siriji. Šakdam tvrdi da ponašanje Erdogana dovodi u sumnju autoritet SAD-a unutar Alijanse, što je znak da ona slabi iznutra.

- Amerikanci žele da igraju na kurdsku kartu jer SAD ne vole postojanje supersile - a Turska to jeste - bez određene protivteže. Amerika nikom ne želi da dozvoli previše moći - kaže Šakdam.

- Da bi stvorili tu protivtežu, Amerikanci su obučavali Kurde uz izgovor borbe protiv terorizma. To je razlog zašto su Kurdi tako efikasni u borbi protiv terorista u Siriji. SAD su veoma dobre u stvaranju neprijatelja gde god je to potrebno - smatra ova analitičarka, dodajući da je Ankara odlično upoznata sa ovom američkom strategijom.

Vašington verovatno neće koristiti Kurde za direktan napad na tursku ratnu mašinu, ali za to neće ni biti potrebe. Umesto toga, pomoći će kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG) da protiru sve dublje u Siriji, možda čak i da preuzmu Raku od Islamske države.

- Ultimativni cilj SAD u ovom regionu jeste "balkanizacija" Bliskog istoka, jer će ga tako, navodeći frakcije jedne na druge, lakše kontrolisati - tvrdi Šakdam i dodaje:

- Turska je najmoćnija vojna sila na Bliskom istoku, ali vrlo blizu odmah iza nje su Sirija i Egipat. I Egipat i Turska shvataju da, ako Sirija padne, oni dolaze na red. Tako da je glavni turski interes - da obnovi imperiju - u direktnom konflktu sa američkim interesima.

Erdogan je već stavio do znanja da je spreman da ide do krajnjih granica u zaštiti svog sna o obnavljanju Otomanske imperije i sprečavanju američke "balkanizacije" Bliskog istoka.

- Ironično, jedan od načina borbe protiv američkog uticaja je povlačenje Turske iz Sirije i povratak politici neintervenisanja. To bi omogućilo Asadu da povrati kontrolu nad zemljom i brže istera džihadiste iz nje, što bi dovelo SAD u veoma nezgodnu poziciju - spekuliše Šakdam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online