Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.03.2016.
16:21
Vestionline A

Erdoganova noćna mora: Kurdi menjaju mapu Bliskog istoka?

Kurdi, koji su često obeleženi kao najveća etnička grupa koja nema svoju državu, postali su prva kopnena snaga koja razbija mit da je Islamska država nepobediva i nezaustavljiva. Njihovi vojni uspesi na iračkom i sirijskom terenu proizveli su strah, naročito u Turskoj, da će poželeti uspostavljanje nezavisne države.

Reuters

Da li će Kurdi tražiti nezavisnu državu posle rata?

"Turska je kurdofobična"

- Sirijski Kurdi verovatno neće tražiti veću autonomiju, s obzirom da su raštrkani po celoj zemlji. Mislim da će se zadovoljiti sa jednakim pravima i slobodama kao što ih ima većinska arapska populacija u Siriji, proporcionalnim predstavljanjem u posleratnim institucijama i  tzv. kulturnom autonomijom - smatra ruski analitičar Stanislav Ivanov, a prenose mediji.

S druge strane, irački Kurdi uživaju visok stepen autonomije i dosta su zastupljeni u federalnim institucijama. Džalal Talabani, osnivač Patriotskog saveza Kurdistana (PUK), jedne od najjačih kurdskih političkih partija, bio je predsednik Iraka od 2005. do 2004. godine.

Kurdski jezik jedan je od dva zvanična jezika u Iraku. Irački Kurdistan dobija 17 odsto iz nacionalnog budžeta, i predstavlja suveren politički entitet koliko on može da bude bez formalnog otcepljenja. Mnogi stručnjaci smatraju da zvanični Erbil (glavni grad Iračkog Kurdistana) želi da ova zemlja ostane nepodeljena.

Odnos Ankare prema svojom manjini dramatično se razlikuje od Bagdada do Damaska.

- Turci nikad nisu priznali da Kurdi imaju prava, i svakoga ko se zalaže za njihovo poboljšanje smatraju teroristima. Trenutno, Turska razmatra da uđe u rat protiv ovih ljudi koji sebe ne zovu Turcima i koji prvenstveno žive u kurdskim oblastima Turske. Možemo reći da je Ankara "kurdofobična" - tvrdi Haled Isa, predstavnik Kurda u Francuskoj.

Podsetimo, turska vlada započela je 2015. vojne operacije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), pošto je jednomesečno primirje propalo. Ovu kampanju mnogi su nazvali humanitarnom katastrofom.

Stručnjaci optužuju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da mu glavni cilj na Bliskom istoku nije borba protiv džihadista, već upravo protiv Kurda koje želi da spreči da stvore nezavisnu državu, čime bi prekrojili mapu ovog turbulentnog regiona.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 17:16
Nadam se da ce kurdi uspjeti da se izbore za svoju drzavu na danasnjem teritoriju turske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online