Četvrtak 03.03.2016.
16:21
Vestionline

Erdoganova noćna mora: Kurdi menjaju mapu Bliskog istoka?

Reuters

Da li će Kurdi tražiti nezavisnu državu posle rata?

"Turska je kurdofobična"

- Sirijski Kurdi verovatno neće tražiti veću autonomiju, s obzirom da su raštrkani po celoj zemlji. Mislim da će se zadovoljiti sa jednakim pravima i slobodama kao što ih ima većinska arapska populacija u Siriji, proporcionalnim predstavljanjem u posleratnim institucijama i  tzv. kulturnom autonomijom - smatra ruski analitičar Stanislav Ivanov, a prenose mediji.

S druge strane, irački Kurdi uživaju visok stepen autonomije i dosta su zastupljeni u federalnim institucijama. Džalal Talabani, osnivač Patriotskog saveza Kurdistana (PUK), jedne od najjačih kurdskih političkih partija, bio je predsednik Iraka od 2005. do 2004. godine.

Kurdski jezik jedan je od dva zvanična jezika u Iraku. Irački Kurdistan dobija 17 odsto iz nacionalnog budžeta, i predstavlja suveren politički entitet koliko on može da bude bez formalnog otcepljenja. Mnogi stručnjaci smatraju da zvanični Erbil (glavni grad Iračkog Kurdistana) želi da ova zemlja ostane nepodeljena.

Odnos Ankare prema svojom manjini dramatično se razlikuje od Bagdada do Damaska.

- Turci nikad nisu priznali da Kurdi imaju prava, i svakoga ko se zalaže za njihovo poboljšanje smatraju teroristima. Trenutno, Turska razmatra da uđe u rat protiv ovih ljudi koji sebe ne zovu Turcima i koji prvenstveno žive u kurdskim oblastima Turske. Možemo reći da je Ankara "kurdofobična" - tvrdi Haled Isa, predstavnik Kurda u Francuskoj.

Podsetimo, turska vlada započela je 2015. vojne operacije protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), pošto je jednomesečno primirje propalo. Ovu kampanju mnogi su nazvali humanitarnom katastrofom.

Stručnjaci optužuju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da mu glavni cilj na Bliskom istoku nije borba protiv džihadista, već upravo protiv Kurda koje želi da spreči da stvore nezavisnu državu, čime bi prekrojili mapu ovog turbulentnog regiona.

2019 © - Vesti online