Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
08:31
Vesti A

"Vesti" u Sidneju: Medić bez presude

Posle dve nedelje većanja, porotnici na suđenju tajkunu Ronu Mediću, optuženom za naručeno ubistvo, saopštili su da nisu u stanju da donesu odluku o krivici.

youtube.com/Channel Ten
Nisam kriv: Ron Medić

Medić (68) je optužen za organizovanje ubistva bivšeg poslovnog partnera Majkla Mekgerka (45) pošto su se njih dvojica našli u sudskim parnicama vrednim milione dolara. Dodatno, Medić je optužen i da je naručio uznemiravanje Mekgerkove udovice Kimberli, kako bi odustala od parnica pokojnog muža.

Sudija Vrhovnog suda NSW Džefri Belju pročitao je u ponedeljak belešku porote pre nego što ju je oslobodio za taj dan.

Optužbe policije

Barister Teračini osporavao je kredibilitet "nečasnog" i "zlog" Gatelarija, upućujući na podatak da ga je policija optužila da je pokušao da "iscedi" 15 miliona dolara od Medića u zamenu za izmenu svog iskaza. On je dodao su pare, plaćene Kristoferu Estefanu i Haišamu Safetli, koju su izveli Mekgerkovu egzekuciju - uručili Gatelari i njegov vozač Senad Kaminić.
Gatelari, Estefan, Safetli i Kaminić priznali su udeo u ubistvu.

- Posle dve nedelje većanja nismo mogli da donesemo anonimnu odluku - navodi se u belešci.
Sudija je onda pozvao porotu da uđe u sudnicu i objasnio njenim članovima da želi da pokušaju ponovo da donesu presudu.

- Sudsko iskustvo je da su porote često u stanju da se slože na kraju ako im se da više vremena za razmatranje i diskusiju o dokazima - rekao je sudija.

On je takođe objasnio porotnicima njihovu dužnost da slušaju pažljivo i objektivno pristupaju viđenjima drugih među njima.

- U svetlu tih uputstava, od vas tražim da se povučete i nastavite s većanjem.
Medić je uvek insistirao na svojoj nevinosti i izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od dve optužbe.

Majkl Mekgerk, poreklom Škot, ubijen je pred devetogodišnjim sinom ispred svoje kuće u sidnejskom Kremornu, septembra 2009.

Za vreme uvodnih reči pred porotom, tužiteljka Krune Džina O'Rurk iznela je detalje parnica o četiri miliona dolara između Medića i Mekgerka koje su trajale u vreme kada je biznismen ubijen.

- Zbirne posledice tih rasprava, šteta naneta njegovoj reputaciji i sramota koju je optuženi osećao dovele su do snažne želje kod optuženog da preminulog zauvek ukloni iz svog života - kazala je uz ostalo tužiteljka.

Tokom dvomesečnog pretresa, porota je čula krunskog svedoka Lakija Fortunata Gatelarija, koji je dao iskaz o tome kako mu je Medić došao i tražio od njega da organizuje ubistvo. Nekadašnji bokser i stjuard "Kvantasa" dobio je smanjenje kazne za 60 odsto pošto je priznao ubistvo, a u zamenu za saradnju s policijom i svedočenje na Medićevom suđenju.

Gatelari je objasnio kako je Medić bio "ponižen" jer je postao "predmet ismejavanja u istočnim predgrađinjima" i da je bio "besan" zbog troškova parnica u kojima je bio sa Mekgerkom.

- Voleo bih da nikad nisam video tog čoveka, on mi uništava život - navodno je Medić tvrdio 2008. godine.

Sudu je kazano da je on bio iznenađen sumom od 300.000 dolara koliko bi koštalo da se naruče dvojica plaćenih ubica.

- F...k, to je puno para! - navodno je rekao Gatelariju koji je u prošlosti bio njegov uterivač novca.
Međutim, branilac optuženog Vinston Teračini dokazivao je da nema dokaza o bilo kakvim Medićevim isplatama za finansiranje ubistva i rekao porotnicima da ne mogu verovati rečima Gatelarija "čiji jezik šalje same laži".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online