Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
08:11
Vestionline A

Tramp poveo prvi rat: Žestoki udari Vojske SAD na Siriju

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijskih snaga, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara al Asada u Idlibu, javile su agencije.

Reuters
Rakete ispaljene sa američkih razarača

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji. Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Ima mrtvih

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju "Al Majadin" da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da su stradala najmanje četiri vojnika. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, objavila je da su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na vazdušnu bazu, te da je ta vazdušna baza potpuno uništena.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako CNN prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

- Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično - rekao je Tramp.

Američki napad akt agresije

Američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu je akt agresije, javila je u petak sirijska državna televizija, pozivajući se na vojne izvore.

- Američki akt agresije protiv sirijskih vojnih meta, uz korišćenje nekoliko raketa - glasila je hitna vest sirijske tv stanice, objavljena ubrzo pošto su SAD objavile da je došlo do udara.

Neimenovani sirijski vojni izvori su rekli da su u zoru SAD ispalile raketu koja je pogodila jednu od vazduhoplovnih baza u centru Sirije, navodeći da ima žrtava.

- Ova američka agresija usledila je posle zlonamerne medijske kampanje pojedinih zemalja... nakon onog što se dogodilo u Kan Šeikunu - javila je sirijska novinska agencija SANA, misleći na grad na severozapadu Sirije gde je izvršen, kako se sumnja, hemijski napad u kojem je poginulo na desetine civila, preneo je AFP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online