Petak 07.04.2017.
08:11
Vestionline

Tramp poveo prvi rat: Žestoki udari Vojske SAD na Siriju

Reuters
Rakete ispaljene sa američkih razarača

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji. Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Ima mrtvih

Guverner sirijske pokrajine Homs Talal Barazi izjavio je za libansku televiziju "Al Majadin" da u američkom raketnom napadu ima poginulih, a opozicija tvrdi da su stradala najmanje četiri vojnika. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, objavila je da su najmanje četiri vojnika ubijena u napadu na vazdušnu bazu, te da je ta vazdušna baza potpuno uništena.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

Tramp je naredbu za napad izdao sa Floride, a sa američkim predsednikom su u to vreme bili državni sekretar Reks Tilerson, kao i njegov savetnik za bezbednost H. R. Makmaster.

Kako CNN prenosi, Tramp je tokom napada bio na večeri sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a sekretar za odbranu Džejms Matis ga je sve vreme informisao o operaciji u Siriji.

Tramp je novinarima rekao da je u interesu SAD da zaustave upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja.

- Večeras sam naredio vojni napad na pozicije u Siriji sa kojih je izvršen napad hemijskim oružjem. Nema spora oko toga da li je Sirija koristila zabranjeno oružje i prekršila obaveze koje ima pod Konvencijom o hemijskom naoružanju i ignorisala apele Saveta bezbednosti UN. Godine pokušaja da se promeni Asadovo ponašanje su propale, i to veoma dramatično - rekao je Tramp.

Američki napad akt agresije

Američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu je akt agresije, javila je u petak sirijska državna televizija, pozivajući se na vojne izvore.

- Američki akt agresije protiv sirijskih vojnih meta, uz korišćenje nekoliko raketa - glasila je hitna vest sirijske tv stanice, objavljena ubrzo pošto su SAD objavile da je došlo do udara.

Neimenovani sirijski vojni izvori su rekli da su u zoru SAD ispalile raketu koja je pogodila jednu od vazduhoplovnih baza u centru Sirije, navodeći da ima žrtava.

- Ova američka agresija usledila je posle zlonamerne medijske kampanje pojedinih zemalja... nakon onog što se dogodilo u Kan Šeikunu - javila je sirijska novinska agencija SANA, misleći na grad na severozapadu Sirije gde je izvršen, kako se sumnja, hemijski napad u kojem je poginulo na desetine civila, preneo je AFP.

2024 © - Vesti online