Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.03.2017.
11:51
Vestionline, Jutarnji.hr A

Merkelova u panici: Mogao bi da pobedi bivši alkoholičar, bez diplome srednje škole

Nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiju popularnost pre par meseci niko nije mogao ugroziti, sada preti socijaldemokratski kandidat Martin Šulc koji u nedelju počinje kampanju ne bi li je uklonio s vlasti.

Reuters
Martin Šulc dobro stoji u anketama i time zadaje glavobolje Angeli Merkel

Na vanrednom kongresu svoje stranke službeno će preuzeti vodstvo u stranci i malo opširnije izložiti plan borbe s obzirom na parlamentarne izbore u septembru, prenosi "Jutarnji list".

Šulc (61), bivši predsednik Evropskog parlamenta, u nedelju će stupiti na dužnost predsednika socijaldemokratske stranke SPD-a koju je dosad vodio Zigmar Gabriel, sadašnji ministar spoljnih poslova i vicekancelar.

Martin Šulc dobro stoji u anketama otkad je krajem januara imenovan za kandidata SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima će se Angela Merkel za konzervativce takmičiti za četvrti mandat.

Pre toga predviđeni su izbori u trima saveznim pokrajinama koji će imati vrednost provere.

Šulc koji je u anketama izjednačen s Merkel - ima nešto više od 30 odsto podrške - ne skriva svoje ambicije: -Želim da budem kancelar i da od SPD-a načinimnajveću političku snagu u zemlji - rekao je.

Merkel: Situacija je teška

Angela Merkel se pak ne brine zbog ambicija svog suparnika.

- Konkurencija pokreće stvari - izjavila je u petak za pokrajinski list "Saarbruecker Zeitung". Ali, iz njenog okruženja nezvanično se doznaje da je "situacija teška".

Šulc, poznat kao dobar govornik, glavninu karijere je ostvario u ustanovama EU. Bio je predsednik Evropskog parlamenta, ali nije imao nikakvu važniju dužnost u Nemačkoj.

Njegov životni put je atipičan: bivši je alkoholičar i bivši knjižar koji nije uspeo da završi srednju školu.

- Moja namera da sprovodim politiku koja će malo poboljšati život ljudi koji teško rade nailazi očito na veliko odobravanje - rekao je prošle nedelje taj socijaldemokrata koji želi da revidira reformu radnog tržišta koju je od 2003. do 2005. sprovodio bivši SPD-ov kancelar Gerhard Šreder.

Martin Šulc je već pre otkrio neke mere koje želi da uvede: veće naknade za nezaposlene, više zajamčenih penzija, gotovo potpuno ukidanje radnih ugovora na određeno vreme i njihova zamena ugovorom na neodređeno.

Dok nemačka radikalna levica hvali takve korake i ne isključuje mogućnost koalicije s SPD-om nakon parlamentarnih izbora, konzervativci i preduzetnici upozoravaju da je reč o "populizmu".

Zbog takvog skretanja ulevo u nemačkim medijima je već zaradio nadimak "SPD-ov Robin Hud".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online